JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Wednesday, August 27, 2014

Qarin, Pendamping Setiap Manusia

Qarin, Pendamping Setiap Manusia




Qarin adalah jin yang dicipta oleh Allah sebagai pendamping manusia. Boleh dikatakan ia sebagai ‘kembar’ manusia. Setiap manusia yang dilahirkan ke dunia ini pasti ada Qarinnya sendiri. Rasulullah s.a.w sendiri tidak terkecuali. Cuma bezanya, Qarin Rasulullah adalah Muslim. Manakala yang lainnya adalah kafir.
Pada umumnya Qarin yang kafir ini kerjanya mendorong dampingannya membuat kejahatan. Dia membisikkan was-was, melalaikan solat, berat nak baca Al-Quran dan sebagainya. Malah ia bekerja sekuat tenaga untuk menghalang dampingannya membuat ibadah dan kebaikan.
Firman Allah:
“Dan sesiapa yang tidak mengindahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu (Qarin) temannya yang tidak renggang daripadanya.” (Az-Zukhruf 43:36)

Untuk mengimbangi usaha Qarin ini Allah utuskan malaikat. Ia akan membisikkan hal-hal kebenaran dan mengajak membuat kebaikan. Maka terpulanglah kepada setiap manusia membuat pilihan mengikut pengaruh mana yang lebih kuat. Walau bagaimanapun orang-orang Islam mampu menguasai dan menjadikan pengaruh Qarinnya lemah tidak berdaya. Caranya dengan membaca “Bismillah” sebelum melakukan sebarang pekerjaan, banyak berzikir, membaca Al-Quran dan taat melaksanakan perintah Allah.
Rasulullah s.a.w bersabda:
“Tiada seorang pun daripada kamu melainkan sudah diwakili bersamanya Qarin daripada jin dan malaikat. Mereka bertanya: “Engkau juga ya Rasulullah?” Sabdanya: “Ya aku juga ada, tetapi Allah telah membantu aku sehingga Qarin itu dapat ku islamkan dan hanya menyuruh aku dalam hal kebajikan sahaja.” (Hadith Riwayat Muslim dan Ahmad)
Aisyah r.a menceritakan bahawa pada suatu malam Rasulullah s.a.w keluar dari rumahnya (Aisyah), lalu Aisyah berkata:
“Aku merasa cemburu.” Tiba-tiba Baginda s.a.w berpatah balik dan bertanya: “Wahai Aisyah apa sudah jadi, apakah engkau cemburu?” Aku berkata: “Bagaimana aku tidak cemburu orang yang seumpama engkau ya Rasulullah.” Sabda Baginda s.a.w: “Apakah engkau telah dikuasai oleh syaitan?” Aku bertanya: “Apakah aku ada syaitan?” Sabda Baginda s.a.w: “Setiap insan ada syaitan, iaitu Qarin.” Aku bertanya lagi: “Adakah engkau pun ada syaitan ya Rasulullah?” Jawab Baginda: “Ya, tetapi Allah membantuku sehingga Qarinku telah masuk Islam.” (Hadith Riwayat Muslim)
Di dalam hadith lain Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
“Aku dilebihkan daripada Nabi Adam a.s dengan dua perkara, iaitu pertama syaitanku kafir lalu Allah menolong aku sehingga dia Islam. Kedua, para isteriku membantu akan daku tetapi syaitan Nabi Adam tetap kafir dan isterinya membantu ia membuat kesalahan.”(Hadith Riwayat Baihaqi)
Ibn Muflih al-Muqaddasi menceritakan: Suatu ketika syaitan yang mendampingi orang beriman, bertemankan syaitan yang mendampingi orang kafir. Syaitan yang mengikuti orang beriman itu kurus, sedangkan yang mengikuti orang kafir itu gemuk. Maka ditanya mengapa engkau kurus, “Bagaimana aku tidak kurus, apabila tuanku masuk ke rumah dia berzikir, makan dia ingat Allah, apabila minum pun begitu.” Sebaliknya syaitan yang mengikuti orang kafir itu pula berkata: “Aku sentiasa makan bersama dengannya dan begitu juga minum.”
Qarin akan berpisah dengan ‘kembarnya’ hanya apabila manusia itu (kembarnya) meninggal dunia. Roh manusia akan ditempatkan di alam barzakh, sedangkan Qarin terus hidup kerana lazimnya umur jin adalah panjang. Walau bagaimanapun, apabila tiba hari akhirat nanti maka kedua-duanya akan dihadapkan ke hadapan Allah untuk diadili. Tetapi Qarin akan berlepas tangan dan tidak bertanggungjawab atas kesesatan atau kederhakaan yang dilakukan manusia itu.
 Sumber: http://www.syahirul.com/

Wednesday, February 5, 2014

Si Puteh saya

Menawan betul pandangan dia.  

Sila abaikan pemandangan di belakang itu yea. 

She's look up to my moving hand. 

Alolo... Manja nya awak nie. Geram jer...

Ketidaksuburan

Kurang Subur.

KETIDAKSUBURAN(INFERTILITY)

Ketidaksuburan :
•    Definasi : Ketidakbolehan untuk mengandung walaupun melakukan hubungan suami isteri yang normal dan tidak menggunakan sebarang alat perancang keluarga dalam jangkamasa setahun selepas berkahwin.
•    Statistik : ~ 10-15% pasangan.

Jenis-Jenis Infertiliti :
•          PRIMARY: Pasangan tidak pernah mengandung.
•          SECONDARY: Wanita yang pernah mengandung sebelum ini.

Sebab-sebab Ketidaksuburan :

25% - Wanita
25% - Lelaki
25% - Kedua-dua pasangan
25% - Tidak ada sebab diketahui.
Penyebab Ketidaksuburan Wanita
·         ñ masalah kesihatan – diabetis, thyroid, hipertensi, SLE , etc.
·         ñ Kes-kes Endometriosis
·         ñ Uterine fibroids
·         ò Kesuburan akan mula menurun selepas usia 35 tahun dan semakin menurun apabila usia mencecah 40 tahun.
·         PID, Tubal blockage.
Penyebab Ketidaksuburan Lelaki
•          Terdedah  kepada toksik dari plastik dan plastic by-products
•          Merokok dan alkohol
•          Terdedah kepada environmental spermato-toxic chemicals – herbicides, pesticides,   toxic fumes
•          Seks bebas – Sexual transmitted disease (STD), risk of vas deferens blockage
 ð Bilangan sperma yang rendah
               ð Bilangan sperma yang abnormal tinggi
ð Kualiti sperma yang rendah

PROSES PERSENYAWAAN
TIPS UNTUK KESUBURAN & MENGANDUNG
•     Kawal stress & tenangkan fikiran anda – Banyakkan berdoa agar semua usaha diperkenankan oleh-NYA.
•     Pemakanan Seimbang – Lebihkan sayur-sayuran, kurangkan makanan tinggi lemak, kopi.
•     Amalkan senaman secara konsisten
•     Dapatkan berat badan yang ideal
•     Pengambilan Pemakanan Tambahan

PEMAKANAN TAMBAHAN UNTUK KESUBURAN
Pemakanan tambahan Shaklee membantu anda untuk membaikpulih sistem badan dan mengembalikan tenaga dan kesuburan anda. InsyaAllah.
  1. Energizing Soy Protein
•          Susu berasaskan soya
•          Meningkatkan kualiti dan motiliti sperma
•          Meningkatkan tenaga dan mengurangkan keletihan
•          Mengandungi asid amino yang sangat diperlukan untuk membaikpulih sel.
v  Cara makan : 2 susu – 2 kali sehari, goncang dengan air kosong @ air sejuk. (Jangan guna air panas)

  1. Vita-Lea Iron Formula
•     Multivitamin - mengandungi 28 jenis vitamin yang penting untuk kesihatan dan kesuburan dalam rumusan yang seimbang.
•     Vit A - membantu menstabilkan hormon
•     Folic acid membantu mencegah kecacatan congenital bayi – spina bifida dan anencephaly.
•     Selenium – mencegah kerosakan sperma dan meningkatkan jumlah sperma.
v  Cara makan : 1 biji 2 kali sehari – selepas makan.

  1. B-complex
•          Meningkatkan penghasilan hormon
•          Membantu mengurangkan stress
•          Meningkatkan tenaga
•          Vit B12 – Meningkatkan bilangan sperma dan membantu pergerakan sperma.
v  Cara makan: 1 biji 2 kali sehari – selepas makan

  1. Vita-C Sustained Release 500mg
•          Rumusan Vitamin C yang unik – pelepasan berperingkat.
•          Membantu meningkatkan kualiti cecair serviks agar pergerakan sperma lebih mudah.
•          Membantu mengurangkan inflammasi/radang.
•          Mencegah penggumpalan sperma dan melancarkan pergerakkan sperma.
•          Meningkatkan sistem imun.
v  Cara makan : 1 biji 1 @ 2 kali sehari – selepas makan.
  1. Ostematrix
·    Rumusan kalsium dan Vitamin D yang unik dan lengkap.
·    Vitamin D membantu kesuburan terutamanya untuk menormalkan kitar haid dan memudahkan proses ovulasi.
·    Kalsium sangat penting untuk menstabilkan hormon dan fungsi organ dalaman tubuh seperti jantung, safar, otot, otak dll.
·   Mengurangkan senggugut dan Pre-Menstrual simptom.
v  Cara makan : 4 biji malam – sebelum tidur.

  1. Zinc
·         Membantu menormalkan penghasilan testosterone (hormone lelaki).
·         Meningkatkan jumlah sperma yang normal.
·         Meningkatkan motility sperma
·         Memperbaiki fungsi seksual
v  Cara makan : 1 biji 2 kali sehari – selepas makan.

  1. GLA
Gamma-linolenic acid atau  GLA adalah sejenis asid lemak perlu yang terdapat pada sayur-sayuran dan digunakan untuk mencegah radang dan penyakit autoimmun.
·    Membantu sistem imun berfungsi dengan baik dan mencegah protein abnormal   melekat kepada sperma.
·    Membantu penghasilan mucus serviks yang baik untuk sperma.
·    Membantu keseimbangan hormone prostaglandin – mengurangkan senggugut, migraine, stress.
v  Cara makan : 1 biji 2 kali sehari –selepas makan.

  1. VIVIX
Vivix adalah minuman daripada Raja anggur Muscadine Grapes yang mengandungi kandungan Resveratrol yang terbaik.

·    Resveratrol memberi  kesan yang sangat baik terhadap kesuburan, penghasilan sperma, kitar haid dan semua fungsi tubuh – jantung, sistem imun, otak, saraf, mata,sendi, hati, buah pinggang dll.
·    Membantu pengaliran darah yang lebih baik ke semua sistem tubuh termasuk sistem pembiakan.
·    Mencegah kerosakan dan membaikpulih DNA sel
v  Cara makan : 1 susu teh sehari – selepas makan.

  1. Vita E
•          SEX VITAMIN
•          Membawa oksigen ke system pembiakan dan meningkatkan fungsi dan bilangan sperma.
•          Mencegah kerosakan sperma.
•          Meningkatkan kualiti telur (ovum).
•          Mencegah keguguran.
v  Cara makan : 1 biji sehari sekali – selepas makan.

  1. Nutriferon
Nutriferon adalah sebatian botanikal yang mengambil masa 40 tahun kajian sebelum dikeluarkan di pasaran.
·    Membantu sistem imun & hormon  wanita berfungsi lebih baik.
·    Berkesan dalam membantu symptom PMS – senggugut, sakit belakang, jerawat, mudah marah, gementar dll.
v  Cara makan : 1 sacc sehari.

  1. Cinch
Sekiranya mengalami masalah berat badan berlebihan @ kegemukan mestilah berusaha untuk menurunkan berat badan kerana sel lemak yang banyak akan mengganggu sistem hormon, peredaran darah dan mengganggu kesuburan.
Sila rujuk ke Shaklee Products
Untuk membuat pesanan produk klik ke Order.
Amalan-amalan untuk memperolehi zuriat
Untuk memperoleh zuriat, kita mestilah sentiasa berusaha dan mestilah banyak bersabar dan jangan dalam keadaan tertekan. Perasaan yang tidak stabil akan mengganggu keadaan dalam diri anda dan ini akan menyukarkan lagi  untuk memperolehi zuriat.
Di dalam berdoa kita disuruh menaruh harapan seratus peratus kepada Allah dan yakin bahawa Allah berkuasa untuk mengabulkan doa kita tersebut. Yang paling penting awali doa dengan pujian kepada Allah dan selawat kepada Rasulullah SAW begitu juga dalam menutup doa.
Semoga Allah memberikan jalan penyelesaian yang terbaik untuk anda dalam penantian untuk mendapatkan zuriat.

Amalan yang dicadangkan :
 Baca Al-Fatihah
Kemudian selawat kepada Nabi Muhammad SAW 
Setelah itu baca doa :

-
 Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa  (Ali-‘Imran: 38).
Dan
Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku sendirian (tanpa meninggalkan zuriat) dan  Engkau adalah waris yang paling baik" 
(Surah Al-Anbiyaa', Ayat 89).

Penjelasan: Doa tersebut adalah doa Nabi Zakaria a.s yang amat ingin memiliki anak. Lalu Allah memperkenankan doa Nabi Zakaria dengan lahirnya seorang anak, Nabi Yahya as.  
Kami doakan anda dan pasangan akan dikurniakan cahaya mata yang di nanti-nantikan.
...InsyaAllah....

Sunday, October 13, 2013

Dapatkan Air Bersih dengan Saya!


Get Clean Water Pitcher

GET CLEAN® WATER


Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multipaten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.



Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat?

Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!

Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!

• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!

• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!

• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.

• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama





Pilihan Bijak!

• Hanya beberapa sen bagi seliter air

• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak

• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik

• Ringan dan mudah dibawa

• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak



KEISTIMEWAAN SHAKLEE

SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain

Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos

Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa

Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.



MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar

Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.



Water Pitcher ini juga mempunyai penunjuk aras supaya mudah kita nak tau bila perlu tukar filter di dalamnya. Nampak tak ada lubang hijau kecil atas tu? Bila nak kena tukar akan bertukar ke warna merah.


Testimoni


selepas penurasan air menggunakan water pitcher.


 

jug mudah alih... kalau pergi travel boleh bawak camtu jer... 




Jangan risau kalau kita tak tau berapa gelen kita dah guna.... Dah ada dah siap2 tulis kat situ.... Bila dah sampai count tu boleh la tukar filter...





Filter ni harga dalam RM1xx jer... Tahan 80 gelen...


p/s : best kan... manfaat untuk semua... nak travel senang... just tuang air paip ke dalam jug tu... dah boleh minum... nak order boleh PM saya k... 017 40 999 56...

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...