JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Wednesday, October 31, 2012

Ikan Jeruk Simple dan Sedap

Assalamualaikum wbt...

Weekend lepas adik Mulan bertunang... So,Mulan mintak mother in law buat Ikan Jeruk... Mostly orang Alor Star tau apa itu ikan jeruk... Ikan Jeruk ni memang sedap u oll... Sedap semua rempah ratus ada dimasukkan... Meh tengok resipi dan cara pembuatannya... :)




bahan-bahannya ialah :

A .
ikan (recommended kembung) - digoreng

B.
bahan tumis :
bawang kecil, bawang putih  - dimayang halus
daun kari - sesuka hati

C.
bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas - dimayang halus (tengok dalam gambar kat bawah ni)
lada hitam - agak2 la yea
serai - dipotong kecil-kecil
kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga - agak-agak tengok ikan.. jangan banyak sangat nanti pahit... cuma nak naikkan bau jer...
cili besar - potong besar-besar  dan belah tengah

garam dan Haji Noh Motor dan perasa yang dibenarkan.

Cara - cara nya :

1. Ikan digoreng.
2. Tumis bahan B sehingga naik bau dan garing sedikit...
3. Masukkan cuka dan air
4. Masukkan bahan-bahan C... Kacau sehingga menggelegak...
5. Masukkan Bahan A dan biarkan seminit dua.. Biar dia sebati...

Siap... Boleh dihidangkan...





goreng ikan goreng sebanyak mana yang suka.... 
carian google







 tumis kan bawang putih, bawang kecil dan daun kari bersama.... 






 masak hingga garing... 





then masukkan cuka + air ... air untuk buat kuah... cuka agak-agakla nak letak... jangan banyak sangat... mak mentua Mulan letak 2 botol cuka untuk anggaran 12kg ikan... nak guna cuka apa pun tak apa asalkan halal... 
cuka dari google... 






 ni bahan C yang dimayang halus...






gambar zoom in... close up...






 inilah hasilnya... Ikan Jeruk




Zoom in... 




nota kaki : ini baru makanan... gambar tunang adik nanti akan diupload kemudian... :)


Terpikat Dengan Body Shop

Assalamualaikum wbt...

Mulan Maseirra bukanlah jenis suka ber'make up'... Kekadang ajer mood nak ber'make up' tu datang.... Last week sebelum Raya Haji Mulan ke IOI Mall... Hajat nak beli barang make up... Hurmm... Tadi kata tak suka make up... Yelah, barang-barang make up yang lama dah selamat buang ke dalam dustbin... Barang make up yang dah 2 years over dah tak selamat untuk dipakai dan digunakan u olls...

Jalan-jalan dalam IOI Mall tu then kaki ini ter'belok' ke arah kedai BODY SHOP... Sebelah Pharmacy tu jer if i`m not mistaken... Bila dah sampai sana, mula lah mata ini mencari ke arah barangan make up... Mahal gak harga dia sebab takde less kan... Christmas is coming so maybe ada less...

Cari punya cari dan belek punya belek akhirnya Mulan berkenan nak beli Eyeliner dia...

macam ini lah eyeliner cap BODY SHOP
sorry la tak capture gambar sebenar... terlupa...huhu..




ini lah hasilnya bila ditempek di eye line Mulan... 
Mula-mula tangan shaking gak nak melukis eye line nie...
Almaklumlah lama dah tak buat kerja-kerja kecantikan ini...


Selain dari eye liner Mulan beli jugak Vitamin E Body Shop... Vitamin E sangat sesuai bagi yang ada masalah kulit sensitif macam Mulan Maseirra... 


ini cleanser... boleh jugak jadikan as make up remover... Ambik cotton n remove kan make up yang ada pada wajah mulus anda... Mulan ambik sikit n apply kan kat muka... Urut arah clockwise... Tak guna cotton pun... Unless make up tebal.... 




ini scrub... Mulan guna Hari Isnin dan Khamis... meaning twice a week....


Mulan beli 3 item di atas RM13X.XX gitu... Dan melayakkan Mulan menjadi member Body Shop... Body Shop dah tak provide card as semua customer asyik hilangkan card... So, lepas ini bagitahu ajer no Kad Pengenalan anda... Untuk melayakkan keahlian anda di 'renewal' anda mestilah membeli sekurang-kurangnya RM300 within 1 years... Setahun yea bukan sebulan... Ok lah tu... RM300 bukan banyak sangat nak dilaburkan di Body Shop tu... Ambik seketul dua dah seratus ringgit... 



Adalah kurang 5 bulan dulu Mulan ke Body Shop dan beli ini... Tea Tree...


Mulan guna Cleanser ajer... Tak sampai seminggu habis keluar jerawat... Ya ampun, dia keluar macam cendawan tumbuh selepas hujan... Memang tak sesuai dengan kulit muka Mulan yang sensitif nieh... 



p/s : lately Mulan dah suka ber'make up' ke tempat kerja... Ala, cuma pakai Eyeliner + Eye shadow jer... Pakai nipis ajer... Mood sudah mari... Nanti Mulan upload tutorial make up yea...

n lepas ni jugak Mulan akan stick pada Body Shop brand jer... Dari make up, penjagaan badan, rambut dan lain-lain... excpet perfume la kot... Percayalah Body Shop brand yang bagus untuk anda... Cuma kena make sure produk yang sesuai... contohnya tea tree tak sesuai untuk kulit Mulan... Mungkin untuk anda okey... :)


Terima kasih kerana sudi membaca... :))



















Wednesday, October 24, 2012

Agar Agar Pelangi


Assalmualaikum wbt...

Dah lama tak buat dessert.. Since Mulan ada jemputan makan-makan di rumah makcik baru-baru ni so Mulan pun google nak buat untuk dibawa makan bersama nanti... Cari punya cari pakcik google tunjukkan Agar-agar Pelangi nieh... So bermula lah kisah membuat nya... Tak senang babe... Dah tu agar-agar ni sangat sensitf... Terlebih air nanti jadi lembik... Terkurang air pulak jadi keras pulak..







AGAR-AGAR PELANGI INDAH

Bahan A
20 gm serbuk agar-agar
340 gm gula pasir
1725 ml air
6-8 helai daun pandan

Bahan B

20 gm serbuk agar-agar
340 gm gula pasir
1725 ml santan (dari 2 biji kelapa parut putih)
- saya gunakan 1 liter santan KARA + 725 ml air) - ni kes mls nak perah lerr..1 sudu teh garam

Bahan C

Loyang berukuran 23 x 23 x 8 cm (lebih kurang 9 x 9 x 3 inci)
-Mulan gunakan bekas Dadih tu jer... loyang takde... hehe
Pewarna ungu, kuning, merah, hijau atau apa pun warna pilihan anda

Cara-Cara
Masak Bahan A sehingga mendidih. Masak pula Bahan B sehingga mendidih. Tuang ke dalam loyang sebanyak 230 ml agar-agar santan (Bahan B). Tunggu sebentar sehingga ia hampir keras, baru dituangkan lapisan kedua iaitu 230 ml agar-agar jarang (Bahan A). Biarkan sehingga hampir keras, lalu dituangkan lapisan seterusnya dengan menggunakan setetes dua pewarna pilihan anda.

Ulangi melapis sehingga agar-agarnya habis digunakan, mengikut contoh susunan di bawah. Agar-agar yg hendak digunakan itu haruslah berada di atas api yg kecil, supaya ia senantiasa cair dan mudah bila dibancuh dgn pewarna.

Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk. Enak dihidangkan dalam keadaan dingin.


Contoh Lapisan:LAPISAN 1 – 230 ML AGAR-AGAR PLAIN SANTAN
LAPISAN 2 – 230 ML AGAR-AGAR PLAIN JARANG
LAPISAN 3 – 230 ML AGAR-AGAR UNGU SANTAN
LAPISAN 4 – 230 ML AGAR-AGAR UNGU JARANG
LAPISAN 5 – 230 ML AGAR-AGAR KUNING SANTAN
LAPISAN 6 – 230 ML AGAR-AGAR KUNING JARANG
LAPISAN 7 – 230 ML AGAR-AGAR MERAH SANTAN
LAPISAN 8 – 230 ML AGAR-AGAR MERAH JARANG
LAPISAN 9 – 230 ML AGAR-AGAR HIJAU SANTAN
LAPISAN 10 – 230 ML AGAR-AGAR HIJAU JARANG


copy from http://rozzan.blogspot.com/2007/12/agar-agar-pelangi-indah.html

nota kaki : agar2 Mulan keras berdengung sebab sikit air... huhu..




Tuesday, October 23, 2012

Tutorial Hana Tajima dan Kenanga Mall

Assalamualaikum wbt...

Last weekend we all pergi jejalan kat Kenanga Mall... Kami pergi berenam..
3 couple... Each bring our own kids together.. Apa yang kami cari kat sini? Jejalan nak cari pasal jer...Fameara memang kaki jalan... FYI... Kali ni Mulan dah tak pakai tudung bawal or tudung lycra or tudung Ariani, Pearl Haya, Fareed dan lain-lain... Tapi hanya pakai shawl murah dan sangat mudah dibentuk... Lain sikit dari hari lain... Ala-ala Hana Tajima style... But i belit my own style... okey!








this is what I bought that day... Nice kan...  Katanya batu ori... n rantai stainless steel...


Bukan apa yang Mulan beli yang nak dibincangkan di sini tapi style tudung yang Mulan wore that day.. Oh bulat sungguh muka ku itu... Sesekali nak jugak bergaya dan ikut trend terkini... Kat sini Mulan nak tunjuk tutorial Hijab Hana Tajima... Walaupun Mulan langsung tak macam Hana Tajima... Not at all... Mehla Mulan show u up how to treat like Hana Tajima... 

Hana Tajima Pashmina Tutorial...

* lebih kurang camni la Mulan pakai... Tapi Mulan belit 2 belah... Belah kanan dan kiri... Sebelah pendek sebelah panjang... Suka hati lah cemaner u all nak belit asal tak belit leher jinjang u all sudah...

nota kaki : cam besh pulak gayakan tudung camni... Cam teenage pulak rasanya... Walhal umur dah near to 30 dah... Owhh aging please go away!













Thursday, October 18, 2012

Buang Ulat Lagi!

Assalamualaikum wbt...

Kalo part 1 dulu Mulan ada cerita pasal buang ulat di muka ku kan... Lebih kurang sebulan lepas Mulan temankan adik repeat buat lagi rawatan resdung kat situ... Di mana tempatnya? Di Meru Klang... Dengan kakak-kakak yang sempoi jer so rasa comfort la... Bukan guna bomoh or whatever ilmu hitam lagi syirik di sisi agama...

Kali ni cuma buat kat muka adik jer... Kakak yang merawat tu merayu mintak adik datang lagi sekali untuk rawatan selanjutnya... Rawatan guna daun sirih pulak... Rawatan ini adalah rawatan lanjut selepas rawatan basic...

Meh tengok macam mana rawatan tu dijalankan...

adik tengah standby time nie...  


 dibacakan doa sebelum letak daun pandan...


 sesi meletak daun pandan di muka..



dalam beberapa minit ditempek daun pandan di atas muka, kakak tu picit-picit mesra pipi adik nak tengok sama ada ulat tu keluar ke belum... 




  ni time picit jerawat... kata kakak ni kita memang kena picit jerawat untuk buang nanah, 
kotoran kat muka...


video
this time she produced 4 ekor ulat... naik 2 ekor... dulu 1st buat 2 ekor jer... 


muka adik sekarang... dan santek dah... bebas dari jerawat...

Disebabkan permintaan dari pembaca blog ini, Mulan letakkan contact number rawatan resdung ini kat bawah ni... 

 Kak Nor :
016 391 7994

Address :
No 20, Jalan Meranti Putih 2, Tmn Desa Permai, Batu 7 1/2,
Meru, Klang, Selangor.











Wednesday, October 17, 2012

Pengantin Terlampau

Assalamualaikum wbt...

Walaupun dah bertahun kami kahwin, tapi tak bermakna cinta kami akan padam... Of course saya sayang muncet saya... heeehe... Asam rumahtangga yang banyak mengajar kami dari jatuh, bangun dan rebah bersama-sama... Bersama-sama membina keluarga bahagia seperti yang diidamkan orang lain...

Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri... Betul tak? Tadi Mulan belek-belek album lama n found  gambar kahwin kami... Wah, hampir tak ingat dah kot pasal gambar nieh.... Jom review...

Gambar-gambar ini Mulan pick yang mana ok sahaja.. Actually semua pun ok tapi those are the best!


cantik kan colour make up dia... 


peacock time... 


dengan mak n abah tercinta...

.
.
.
.
.
.
.
-
.
.
.
.
.


dan yang paling susah nak buat ialah gambar ini :

giler kentang malu babe.. dun worry bukan betul pun... gimik je lebih... tak kena pun... hahaha





 ni kat rumah Asri... 


 rumah Asri yg penuh bendang...


 sebelah sana ialah Pulau Langkawi... so dekat kan... 



berapa kali take entah nak ambik shot nieh? asyik tutup muka jer... photographer cakap ulang lagi... huhu


p/s : even our anniversary is not yet coming, motif upload gambar ni tujuannya untuk mengenang kembali sejarah perkahwinan kami.. Mungkin anak-anak kami akan cakap " ooo.. ni lah mak ayah kite dulu"... kan terharu kan... sejarah perkahwinan yang tak akan dilupakan... 

Love u my hubby.. Lagi 2 bulan anniversary... <3 nbsp="nbsp" p="p">






















Tuesday, October 16, 2012

Khidmat Bantu SMK Seri Indah, Serdang

Assalamualaikum wbt...

As a part of technical team of Petaling Perdana, I`m offered to do a Social Work to help a victim flood at Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Indah, Serdang... Sangat kasihan kot sebab keseluruhan sekolah yang berada di Ground Floor dinaiki air... Makmal komputer diorang yang paling teruk terjejas... Sebab 2 makmal komputer yang terlibat...


air naik sampai ke lutut... CPU semua kat atas lantai... Bayangkan air masuk dalam CPU... Agak-agak boleh hidup lagi ke CPU tu?






 kat tengah-tengah ni semua kami dah kumpulkan semua barang yang rosak... Power Supply mostly out... 






 apa yang kitorang buat, mula-mula keluarkan CPU processor dan keringkan guna hair dryer mak, kakak mahupun isteri punya... Keringkan kesemua bahagian...


 RAM juga dikeluarkan... 



 Semua sibuk dok repair...



2 makmal komputer yang kami terokai... Hasilnya hampir separuh CPU rosak.. 
Mostly Motherboard rosak... 





Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...