JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Tuesday, May 31, 2011

When I start to Love the Chocs

peminat cekelat mari ke sini.... jom tengok ape yang boleh dimakan...
click banner untuk ke blog cute chocs...

lolly chocs....
Filling :
Almond/cashew/kismis/hazel/ walnut

Coklat : 
Milk Chocolate
Dark Chocolate

boleh order dengan Mulan yerk...
RM1.20/pcs
Add 10sen for filling

Lagi banyak order boleh dpt diskaun...


cengginilah rupenya,,,, flower pattern...

Wednesday, May 18, 2011

Nak Makan Potato Spring


Wah, sedap kemain bila tengok potato spring nieh... nak beli lah japg... skrg ni memang famous gilak lah potato spring ni... sampai tergoda iman Mulan... huhu...

Mulan jalan2 surfing pasal potato spring nieh... saper yang berminat nak berniaga potato spring leh tengok kat bawah ini... Mulan ambik from internet untuk sumber bersama... 


u all boleh click gambar di atas untuk details....

Wednesday, May 11, 2011

I`Mulan Maseirra di carian google


Assalamualaikum wbt...


Morning all blogger yang cute mute cantik menawan...


This morning I just try to search thru the engine for I`Mulan Maseirra blog... Before this when I made a search there`s nothing pop up regarding to this blog... Now proud to say, just only type I`Mulan Maseirra then all is coming out as u seen above...




Yahhooo... just let continue to search I`Mulan Maseirra okeh..

Tuesday, May 10, 2011

Sehari kini 23 jam

 Mulan ambik dari page lulu..


Richard Gross, peneliti dari Jet Propulsion Laboratory, NASA menyusun model penghitungan kompleks untuk mengalkulasikan secara teori, bagaimana gempa bumi di Jepun, yang merupakan gempa terbesar kelima sejak tahun 1900, mempengaruhi Bumi.

Hasil data dari United States Geological Survey perkiraan telah menemui adanya perubahan masa pada Bumi. Gempa Jepun telah membuatkan Bumi berputar sedikit lebih cepat, dan memperpendekan waktu dalam sehari sehingga 1,8 mikrodetik atau sepersejuta detik.

Perkiraan yang dibuat juga menunjukkan bahawa paksi Bumi bergerak sekitar 17 sentimeter ke arah bujur timur. Perubahan paksi ini akan membuat pergerakan Bumi sedikit berbeza. Namun itu tidak mempengaruhi posisi Bumi di ruang angkasa kerana hanya kekuatan eksternal seperti graviti Matahari, Bulan, dan planet-planet yang mampu mengubah itu.

Seputar semakin singkatnya waktu dalam satu hari yang sudah tidak mencapai 24 jam, sebagai gambaran, akibat gempa dengan magnitude 8,8 yang terjadi tahun lalu di Chile, waktu dalam satu hari telah dipangkas sebesar 1,26 mikrodetik dan menggeser paksi Bumi sekitar 8 cm.

Sedangkan, menggunakan perkiraan serupa yang dilakukan setelah gempa dengan magnitude 9,1 yang menghentam Aceh tahun 2004 lalu, waktu dalam satu hari sudah berkurang sebesar 6,8 mikrodetik akibat bergesernya paksi dan bentuk Bumi sekitar 7 cm.

“Pusingan Bumi terus berubah, dan tidak hanya disebabkan oleh gempa, namun juga dipengaruhi oleh faktor lain seperti angin di atmosfera dan arus samudera,” kata Gross, seperti dipetik dari Science Daily. “Bagaimana gempa mempengaruhi pusingan Bumi tergantung pada skala, lokasi, dan bagaimana gempa terjadi,” ucapnya.

Gross menyebutkan, dalam kurun satu tahun, waktu dalam satu hari boleh bertambah dan juga berkurang sekitar satu milidetik atau 550 kali lebih besar dibandingkan akibat gempa Jepun. Demikian pula dengan plat Bumi yang boleh bergeser sekitar 1 meter dalam satu tahun akibat berbagai gempa.

Meskipun telah membuat penghitungan, perkiraan yang dibuat Gross, hasilnya kemungkinan akan masih berubah dengan munculnya data-data baru yang lebih tepat bergantung kepada fenomena yang terjadi di Bumi.

Monday, May 9, 2011

Ameng Spring dendang Mati Hidup Semula di Penjara Kluang


KLUANG: Penyanyi kumpulan Spring, Wan Aminuddin Wan Ismail atau lebih dikenali sebagai Ameng, semalam sekali lagi menimbulkan kontroversi, apabila dijatuhkan hukuman gantung sampai mati, akibat kesalahan mengedar dadah. 

Hukuman itu bukan saja menimbulkan kejutan kepada kedua orang tua penyanyi yang popular dengan lagu Sampai Hati dan Butakah Cinta itu malah menyebabkan orang ramai yang hadir turut tergamam apabila mahkamah menjatuhkan hukuman berkenaan.


Bagaimanapun ‘kejutan’ itu sebenarnya antara adegan dipersembahkan Ameng yang memegang watak sebagai Hairul bersama rakannya dalam sketsa dipersembahkan Kumpulan Kesenian dan Kebudayaan Penghuni Penjara Kluang sempena Program Mesej Dari Penjara: Zon Selatan, yang diadakan di sini, semalam.


Malah persembahan sketsa Ameng yang juga vokalis kumpulan Spring serta rakannya itu meruntun perasaan orang ramai selepas dia mendendangkan lagu Mati Hidup Semula yang pernah dipopularkan Jamal Abdillah ketika teater berkenaan. 

Program Mesej Dari Penjara: Zon Selatan itu program pertama yang diadakan di penjara negara ini bagi memasyarakatkan penjara serta membolehkan banduan dan pesalah diterima semula dan tidak disisihkan masyarakat apabila mereka keluar. 

Antara pengisian program yang membabitkan masyarakat setempat itu adalah persembahan teater, ceramah Mesej Dari Penjara, sesi dialog serta pameran hasil kerja tangan banduan yang dijual termasuk batik, kraftangan kayu dan kuih-muih. 
Ia dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Kebajikan Masyarakat dan Kesihatan negeri, Dr Robia Kosai. 



Sunday, May 8, 2011

Trafik Hari pekerja 1 May 2011

Uniques visitor 181... quite high for me... click to enlarge...
Alhamdulillah... ada peningkatan dari bulan ke bulan Mulan tengok... Thanks all for ur supports... Ni kira paling tinggi la dalam sejarah blog Mulan.... huhu... takpela, slow slow... apa nak dikejarkan ye dak... ada rezeki Tuhan nak bagi bersyukurlah... yang penting usaha dulu... kalau tak usaha hurmmm... pk lah sendiri apa jawapn dia... 

Once again thanks all...

Saturday, May 7, 2011

Diana Danielle & Farid Kamil Kembali Bercinta




Assalamualaikum... 


Wahhh... Diana Danielle yang telah putus hubungannya dengan Farid Kamil end of last year membuat pengakuan yang mereka kini bercinta lagi... Alhamdulillah, Mulan ucapkan jodoh mereka panjang hingga ke jinjang pelamin... Meh tengok gambar dorang yang lain kat bawah nieh... Layanzzzzzzzz.....



sangat cantik beliau nieh... kalau Mulan lelaki dah lama admire kat dia nieh... hehe...

House of Home Alone Akan dijual

U all ingat lagi tak rumah yang dalam movie Home Alone???
Filem yang Mulan suka sangat tengok masa kecik2 dulu,,, seriously...
The home made famous by the booby-trapping antics of Macaulay Culkin in the 1990 holiday hit movie, “Home Alone,” is now for sale for $2.4 million.

ps : kalau tukar dengan duit Malaysia hurm mau nak dekat 8million ++...

Friday, May 6, 2011

Sign In For Churp Churp

Assalamualaikum wbt....


Siapa belum sign as a Churper mari click di sini???


Apakah itu churper atau Churp Churp??? Churp Churp ni actually lebih kurang an advertiser yang deal dengan company company besar contohnya MILO, HOTLINK, PROTON dan lain-lain yang ingin promote barang diorang dorang...Contohnya kalau HOTlink lah katakan, dia nak promote barang baru so dia gunakan Churp Churp lah untuk promote pada semua orang...


Itu kerja Churp Churp dengan advertiser... Cemana pulak kita as Churper???


Bila kita sign in as churper, kita lah orang yang bertanggungjawab untuk mempromote kan pada semua kawan/blogger dan lain-lain... Cara untuk promote nie terlalu banyak contohnya kita gunakan Facebook, Twitter, MySpace, Blog dan banyak lagi laman sosial yang lain... Sebagai churper apa yang kita buat sangat mudah dan senang sangat...


Then sekarang Churper ada hadiah menarik untuk dimenangi iaitu seperti gambar di bawah nie... 
blackberry bold 3

ipad2
ipod touch



Kalau ada luck boleh senang2 ajer dapat... Cam u all joint contest/giveaway tu camtu lah... Tup tup wah menang lah... Who knows kan???? Saper yang belum joint click ajer pada gambar di atas atau di sini....

Saya Seorang Blogger

Assalamualaikum wbt...

Am I a blogger??? Of course I am... ;-)) truely blogger...


 Jeles tak ngan banner nieh??? Kalau u all nak jugak boleh dapatkan di sini....
Dari blogger yang famous amous tu... Yang agak-agak nak banner ni boleh click di sini...

Thursday, May 5, 2011

Are legging bad for u?

Meh baca dalam bahasa Inggeris... ke korang nak Mulan translate kan???? ape tak dengau...


Keylah Mulan citer dalam BM lah... senang sket coz Mulan tau ramai readers Mulan orang Melayu yang educated tapi malas nak speakang speakang nie.. 


Legging ni sekarang sangat fofular di negara kita Malaysia... 


Yang nak berfesyen tu lantaklah ke depa kan... Yang tak cantiknya bila orang tu dah salah gunakan legging nie... Kalau setakat pakai kat rumah takde hal lah kan... Ini dengan bertudung lagi, aduh ape kemendanya lah kan fesyen gitu... Mulan taknak cerita lebih-lebih pasal fesyen becoz I`m not the one who expert on that... Mari kita lihat legging dari segi kesihatan...


Legging bagus ke untuk kesihatan u all??? Legging ni menurut physiotherapist makes our muscle lazy... maksudnya buatkan otot-otot kita malas nak bergerak...


"They hold in and support the quadriceps (thigh muscles), buttocks and core muscles in your tummy, and do the job the muscles are supposed to do," .. Maksudnya legging ni menyokong otot di bahagian perut, paha dan punggung... Hasilnya ia membuatkan otot kita rasa rileks dan switch off for move... Jika kita buat senaman ringan kali pertama otot kita lambat nak reaction dan tak move firmly dan smoothly as they would be...


Tapi u all jangan salah sangka kalau tengok orang senamrobik pakai legging ni untuk bersenam... Kalau untuk senamrobik, kita banyak buat movement yang konsisiten dalam masa yang panjang... 1 jam gitu... means ada gerakan yang teratur dan mengikut steps... Then bila melompat n terhenjut-henjut tu takdelah bergerak semua benda... N kalau tengok instructor pun pakai pakaian yang sendat untuk firm kan pergerakan dorang...  


Selain itu, yang bagusnya legging ialah sebab kita dapat sembunyikan bahagian-bahagian yang bermasalah contohnya jika seseorang itu pakai skirt then the best solution to cover it dengan legging lah... Tapi sampai bila nak cover ngan legging itu??? Sampai muntahlah cover tapi selulit tak hilang gak... The best way is u all g exercise lah...



Kalau musim sejuk pulak amatlah tak sesuai pakai sebab akan buat kita lagi bertambah sejuk... Unless ada selimut tebal yang cover... ;-)


key, itu jerlah untuk legging dalam konteks kesihatan yea... tq... nite..









Step untuk dapatkan Voucher dari MILKADEAL

Assalamualaikum...

Okesss... Mulan dah kenyang makan kacang menglembu n I`m in good mood actually to show all of u how to get your VOUCHER from Milkadeal.. Yang Mulan show kan pada u all... Senang sangat step dia.. U just follow the steps given...

Mula-mula, u all kena click pada banner iklan yang di advertise kan tue.. Then ikut cara di bawah ini yea...



step1.. click buy







step 2. click proceed






3. siapa yang ada Mastercard/Visa boleh masukkan no akaun tapi bagi yang tiada cam Mulan ni leh click kat atas sebelah kiri... Dia tulis "Click here for more option payment"...lebih kurang camtu la dia kata...







4. u all masukkan ajer password n username... macam biasa lah macam wat payment.. CIMB banks ada, Mayban2u, Bank Islam, Alliance Bank dan lain-lain.... Then ikut ajer arahan yang diberikan...



Mulan tak tunjukkan step yang akhir-akhir sebab rasanya u all semua pandai-pandai belaka kan... So, u all boleh baca jer ek kat situ... harap semua puas hati key... ;-))))

Manicure + Pedicure + xxx semurah RM33.00

Assalamualaikum u all...



Bestnya kalau ada orang belai tangan Mulan cenggini... Mulan nak merengek-rengekla ngan mr asben untuk dapatkan voucher yang dipromosikan nieh... keh keh... siapa taknak kan, 83% less woo... Harga sepatutnya RM198 tapi sekarang jadi RM33.00...

Berminat boleh click kat sini atau pada gambar-gambar di bawah...


  • Redemption Period: 13 May 2011 – 30 June 2011




  • Cepat cepat grab u all...





    buang bulu ketiak pun ado dowhh..

    he shows not really satisfy with her girlfriend underarm???
    don`t let ur hubby feel like it too...
    jeng... jeng.. jeng... Malam ni malam Jumaat... yuhuuu

    Click sini bagi sesiapa yang berminat....

    Wednesday, May 4, 2011

    Gaun Kate ade persamaan dengan seorang Puteri

    Grace Kelly yang berkahwin dengan Putera Monaco iaitu Prince Rainier III di Monaco palace, April 19, 1956 dikatakan memaki gaun yang lenih kurang dengan Puteri baru Britain iaitu Kate Maddleton baru-baru ini...

    Jom tengok gambar-gambar gaun Puteri Grace Kelly untuk kesahihannya... Pesallah Mulan cakap skema cam pembaca berita nieh... sebab nya Mulan lom pekena kacang menglembu lagi pagi nieh... haddoii... jom ar layan...




    tahun 1956 grace kelly kahwin... lebih kurang kan cuma tang tengkuk tu jer lain sikit...

    click to enlarge






    Tuesday, May 3, 2011

    Siti Nurhaliza Bercuti

    Assalamualaikum wbt...



    Wahhh... Dato T kite pergi melancong ke Cape Town.... Happy for both of u...

    Nampak sweet sangat-sangat mereka berdua di dalam gambar di atas. Terserlah kemesraan dan kebahagiaan. Semoga percutian mereka happy-happy sentiasa.


    Nurul Shuhada Kahwin 1 julai ini??

    Assalamualaikum wbt...

    Siapakah di sebelah Nurul Syuhada nieh?

    Nak tau jom baca selanjutnya kat bawah nie..

    Nurul Syuhada membuat pengakuan yang sememangnya dia akan berkahwin pada bulan Julai ini dengan bakal suaminya di atas. Nama bakal suaminya ialah Raja Amir Raja Azwa, 29 tahun yang merupakan seorang pegawai bank.
    Dari gambar di atas, nampak sebijik muka Nurul Syuhada dan Raja Amir ini. Kata orang tua-tua, kalau muka seiras jodoh memang kuat. Apa pun Abang Nara doakan kebahagiaan kedua-dua bakal pengantin ini. Semoga segalanya dipermudahkan. Tahniah kepada Nurul Syuhada dan Raja Amir.

    Aminn... 

    10 Wonders Yang Akan Hilang Part 2

    ni kesinambungan Part 1... siapa yang belum baca Part 1 boleh click sini...

    5.Madagascar

     Lebih daripada 80 peratus flora dan fauna yang dijumpai di Madagascar tiada di mana-mana tempat lagi pada Bumi. Ia terjadi hasil daripada berjuta-juta tahun pengasingan  the Indian Ocean dari Afrika.

    Ancaman: Jika tiada sebarang langkah dilakukan bagi menyelamatkan pulau keempat terbesar di dunia ini, hutan-hutannya akan hilang dalam 35 tahun akan datang.. Ekosistem hutan sedang dimusnahkan oleh pembalakan, pebakaran ladang-ladang , dan pencerobohan hasil hutan20 spesies haiwan terancam di Madagascar berada dalam keadaan bahaya. Walaupun terdapat mergastua simpanan, mereka tidak besar (menduduki lima peratus sahaja pulau). Dipercayai banyak lagi haiwan yang tidak pernah dijumpai direkod. Kemungkinan haiwan-haiwan ini akan pupus sebelum sempat direkodkan... 

     

    6.The Maldives

     

    Negara yang terancam dengan terumbu karang dan endangered fish—like the giant Napolean wrasse, leopard shark, and some 250 manta rays (most with wingspans of 10 feet).

     
    Ancaman: Beberapa ahli-ahli sains menawarkan banyak harapan untuk Maldives—negara terendah dunia—jika pemanasan global terus larut topi-topi ais dan menaikkan aras laut. 1,190 pulau-pulau kecilnya dan atolls (200 di telah didiami) terselerak merentasi the Indian Ocean dan meningkat lapan kaki di atas paras laut. Dalam 2008, Presiden Maldives mengumumkan kerajaan akan mula membeli tanah di negara-negara lain, termasuk India,  rumah-rumah akan datang untuk warganegara dipindahkan oleh peningkatan paras air. 

     

    atoll = pulau yang dot dot cam polka dot kat atas tue... santek betoll laa... patutla orang kaya sumer nak pergi Maldives kan.. baru ku tahu...

     

     

     

    7.The Poles

     sangat cumel ini polar bear.. rasa cam nak peluk-peluk jer u..

     

    The natural phenomena here are unique and inspiring: towering icebergs, Aurora Borealis, and majestic animals (penguins, polar bears, whales).

    The Threat: The Woods Hole Oceanographic Institute, the world's largest non-profit ocean research group, has predicted that 80 percent of the emperor penguin population of Antarctica will be lost, and the rest in danger of extinction, if global warming continues. In the Arctic, the polar bear is also endangered by the steady loss of sea ice (which has decreased 3 percent per decade since the 1970s). As sea ice disappears at the poles, so do entire ecosystems: the phytoplankton that grows under ice sheets feeds zooplankton and small crustaceans like krill, which are on the food chain for fish, seals, whales, polar bears and penguins. Studies predict that with continued warming, within 20-40 years, no ice will form in Antarctica.

    Mulan malas nak translate... u all baca lah sendiri key..

     

     

     

     

    8.Rajasthan, Ranthambore

     Satu daripada tempat-tempat terbaik di dunia melihat harimau.

    Ancaman: Populasi harimau telah jatuh sehingga 3,200 ekor yang mana separuh daripadanya terletak di India. Jika usaha-usaha keras tidak dibendung, kucing besar boleh jadi pupus dalam hayat kita—mungkin dalam 6 tahun akan datang

    (Bandingkan nombor ini bagi 100,000 harimau yang tinggal di India dalam 1900 dan anda dapat melihat betapa secara drastik ia telah berubah dalam masa dua abad.) Habitat mereka telah dikurangkan 93 peratus. Dianggarkan seekor harimau dibunuh dalam satu hari untuk digunakan dalam ubat tradisional Cina.

     sian kat kucing besar nieh...kot kot anak cucu kita dah tak dapat tengok rimau...kita pun cakapla kat anak kite "dah takde nak zaman kamu kucing besar nie... zaman mak ade lagi, tu pun mak tengok kat ZOO Negara tu haa"...

     

     

     

     

    9.The Tahuamanú Rainforest

     

    Parrots and macaws feed off of the world's largest salt lick. They share this pristine wonderland with endangered creatures like giant armadillos, ocelots, jaguars, and giant otters.

    The Threat: This magnificent rain forest in Peru's Madre de Dios region holds some of the last old-growth stands of mahogany in South America. But illegal logging is depleting the rainforest—and the U.S. is responsible for buying 80 percent of the mahogany. A single tree can create as much as $1 million worth of furniture. Loggers build roads, allowing farmers and hunters to enter, further crowding the indigenous people and destroying the delicate ecosystem. In nearby areas, gold mining has released mercury into the air and water.

     

    yang ni u all baca sendiri... sebab banyak sangat bahasa saintifiknya.. Mulan letih nak tengok kamus..




    10.The Yangtze River Basin

     

    Exotic creatures like giant pandas, dwarf blue sheep, Yangtze finless porpoises, and Siberian cranes call this region home—along with some 400 million people.

    The Threat: It's too early to know the exact impact of the creation of China's massive, $24 billion Three Gorges Dam, but many, including the Chinese government, have acknowledged that the Yangtze Basin region is in danger of losing its most distinctive marine and animal life. Deforestation has occurred from clearing land for displaced farmers, and the reservoir has flooded villages, farms, factories, and mines, adding to the Yangtze River's existing pollution from shipping, industry, agriculture and raw sewage. Landslides have also happened, and seismologists wonder if the water pressure above two fault lines might result in a disastrous earthquake.

     

    ni pun korang translate lah sendiri ek... aku dah maleh... ngantok pon ado... cam Mulan taktau u all sumer speakang speakang nie takde hal lah kan... sumer credit BI... hekhek...

     

    nota kaki : semoga ape yang Mulan sampaikan nieh menjadi teladan n sebagai info yang u all boleh ambik n letak dalam paler hotak u all... apa yang baik kita jadikan sempadan apa yang buruk tu u all lah jugak yang buat kan... hehe... sesamalah kita jaga bumi kita yea semoga anak cucu cicit kita kenal apa itu burung, rimau, ayam, ulat bulu, tenuk, dugong, cipan dll... cipan ade ke wehh??? huhu... apekah nama saintifiknya??? 

    big smile from me Mulan Maseirra... 

    Monday, May 2, 2011

    10 Wonders Yang Akan Hilang Part 1

    Assalmualaikum wbt... 

    Percaya tak u all manusia ni tak pernah puas dengan aper yang dia ada??? Bila dah kaya tu nak kaya lagi... Bila dah jadi pandai tu nak jadi pandai lagi... Bila dah jadi ketua tu nak jadi pulak pemimpin.... Apa yang Mulan dok ngarut nie... Actually Mulan nak tunjuk kat u all sepuluh(10) benda ajaib dunia yang memang sangat wonders n kalau kita tak pandai jaga kemungkinan kita takkan dapat tengok lagi 10 wonders ni... Sayangilah bumi kita... Kalau bukan kita yang nak jaga siapa lagi??? 

    Menurut en Yahoo yang Mulan baca, jika pemanasan global terus berlaku Lautan Artik akan cair dan akan menyebabkan beruang kutub akan pupus, Glacier di Swiss Mountain akan mencair dan menjunam ke bawah dan National Glacier Park juga akan hilang dalam masa kurang 40 tahun babe!!! Tulah u all suruh jaga bumi taknak... Dok buang sampah merata-rata jer, sungai taknak jaga... habis semua nak dimasukkan ke dalam sungai, rokok tu tau isap ajer... cehh,, kemain Mulan dok tiru gaya pakcik yang dalam kempen jaga sungai kita kat TV1 tu... ade gaya dak??

    Taknak cerita panjang , Jom tengok  apa yang Mulan maksudkan 10 wonders tu.... Check it out~~

    1. Belize Barrier Reef


    Salah satu pusat ekosistem terumbu karang paling menarik dan cantik... Kat sini lah habitat ikan jerung, udang karang berduri, ikan-ikan besar mahupun ikan/makhluk yang kita sendiri tak pernah lihat hidup.. 

    Ancaman :Diceritakan Belize Barrier Reef ni pernah buat/cipta batu karang sepanjang 700 batu sama jauhnya dengan Mexico ke Honduras... Kalau kita di Malaysia agaknya dari Johor Bharu ke Perlis... Tapi dah semakin pupus batu karang ni disebabkan pencemaran air laut, pertanian yang tidak dikawal dan hasil pemanasan global itu sendiri...Dianggarkan akan lupus dalam masa 40 tahun lagi..


    2.The Congo Basin

    Hutan hujan tropika seperti Congo Basin menghasilkan oksigen 40 peratus (40%) dari dunia dan sebagai sumber  penting untuk menghasilkan makanan, ubat dan mineral. 

    Ancaman : Ia berukuran 1.3 juta batu persegi, Congo Basin ialah hutan hujan kedua terbesar dunia, selepas Amazon. Menurut PBB sehingga dua pertiga daripada hutan ditumbuhi tumbuh-tumbuhan unik yang unik dan hidupan liar dan ia mungkin hilang menjelang 2040.... Melainkan langkah-langkah yang lebih berkesan diambil untuk melindunginya.


    3.The Dead Sea
     Ia tempat terendah di bumi (1,312 kaki di bawah paras laut), 10 kali lebih masin daripada air laut (jadi manusia boleh terapung-apung di dalamnya), dan dipercayai mengawal mineral therapeutic.


    Ancaman: Dalam dekad empat terakhir, Dead Sea telah mengecut satu pertiga dari keluasan asalnya dan tenggelam 80 kaki—13 inci setiap tahun! Dahulunya ia adalah tempat peranginan di tepi pantai malah restoran-restoran hampir sebatu dari pesisir pantai... Dipercayai akan hilang lebih 50 tahun lagi. Kebimbangan ini terjadi disebabkan pengeluar syarikat kosmetik yang mencari sumber mineral di kawasan ini.



    4.The Everglades

     Ia teridiri 2.5 jutaekar tanah lembap merangkumi paya sipres, bakau, sawgrass dan pinus savanah. Ia satu-satunya tempat di dunia di mana buaya-buaya dan aligator-aligator berkongsi wilayah mereka.. 

    Ancaman: Tanah lembap ini dalam bahaya berikutan pencemaran dari ladang-ladang, spesies invasif , dan pembangunan semakin mengganggu. Fakta mengatakan 60 peratus air dari Everglades ini telah diselewengkan kepada bandar-bandar berdekatan dan ladang-ladang. Hasilnya, The Everglades kini separuh saiz pada 1900. Lebih buruk, ini merupakan habitat tunggal harimau kumbang Florida , dan terdapat kurang daripada 100 makhluk-makhluk liar yang tinggal di dalamnya. Kucing-kucing yang besar ini boleh hilang sepenuhnya dalam 40 tahun akan datang disebabkan habitat mereka hilang.

    Sunday, May 1, 2011

    Window Short key, Cepat dan Mudah

    Tutorial yang mudah untuk dipelajari... Shortcut key ni selain mudah, ia juga sangat pantas dan membantu kita untuk buat kerja dengan lebih pantas... Ye dakk???






    • Windows key + R = Run menu
    • ALT + Tab = Switch between windows
    • ALT, Space, X = Maximize window
    • CTRL + Shift + Esc = Task Manager
    • Windows key + Break = System properties
    • Windows key + F = Search
    • Windows key + D = Hide/Display all windows
    • CTRL + C = copy
    • CTRL + V = paste
    • CTRL + A = select all
    • CTRL + X = cut
    • CTRL + Z = undo
    • [Ctrl] and [Esc] = Open Program Menu
    • [Ctrl] and [F4] = Close active document or group windows (does not work with some applications)
    • [Alt] and [Esc] = Switch between running applications
    • [Alt] and letter = Select menu item by underlined letter
    • [Alt] and [F4] = Quit active application or close current window
    • [Alt] and [-] = Open Control menu for active document
    • [F1] = Open Help for active application

    Yang bawah jarang-jarang kita gunakan...

    • Windows + M = Minimize all open windows
    • Shift + Windows + M = Undo minimize all open windows
    • Windows + F1 = Open Windows Help
    • Windows + Tab = Cycle through the Taskbar buttons
    • Windows + Break = Open the System Properties dialog box
    • Left ALT +left SHIFT +PRINT SCREEN = Switch High Contrast on and off.
    • Left ALT +left SHIFT +NUM LOCK = Switch MouseKeys on and off.
    • SHIFT five times = Switch StickyKeys on and off.
    • NUM LOCK for five seconds = Switch ToggleKeys on and off.
    • Right SHIFT for eight seconds = Switch FilterKeys on and off.

    selamat mencuba!

    Sultan Mizan n Queen pun ada semasa Majlis Perkahwinan Prince William??

    Assalamualaikum wbt...


    Kalau u all mak tau our King Yang Di Pertuan Agong Sultan Mizan and Queen Permaisuri Agong Tuanku Zahirah dijemput ke majlis perkahwinan Prince William.... Proud to be Malaysian babe... 


    Can u help me to find of my King???


    Antara senarai tetamu VIP...

    Ahli Keluarga Kerajaan Inggeris :
    - The Queen
    - The Duke of Edinburgh
    - The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall
    - Prince Henry of Wales
    - The Duke of York
    - Princess Beatrice of York
    - Princess Eugenie of York
    - The Earl and Countess of Wessex
    - The Princess Royal and Vice Admiral Timothy Laurence
    - Mr. and Mrs. Peter Phillips
    - Miss Zara Phillips with Mr. Mike Tindall
    - Viscount Linley and Viscountess Linley
    - And The Hon. Charles Armstrong-Jones
    - The Lady Sarah Chatto and Mr. Daniel Chatto
    - And Master Samuel Chatto
    - And Master Arthur Chatto
    - The Duke and Duchess of Gloucester
    - The Earl and Countess of Ulster
    - The Lady Davina and Mr. Gary Lewis
    - Lady Rose and Mr. George Gilman
    - The Duke and Duchess of Kent
    - Earl and Countess of St. Andrews
    - Lord Downpatrick
    - The Lady Marina-Charlotte Windsor
    - The Lady Amelia Windsor
    - The Lord and Lady Nicholas Windsor
    - The Lady Helen Taylor and Mr. Timothy Taylor
    - Prince and Princess Michael of Kent
    - The Lord and Lady Frederick Windsor
    - The Lady Gabriella Windsor
    - Princess Alexandra, the Hon. Lady Ogilvy
    - Mr. and Mrs. James Ogilvy
    - Miss Marina Ogilvy
    - The Lady Saltoun

    Ahli Keluarga Kerajaan Asing 
    - The Prince and Princess of the Asturias
    - The Crown Prince of Bahrain
    - Prince Philippe and Princess Mathilde of Belgium
    - The Sultan of Brunei and Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha
    - King Simeon II and Queen Margarita of the Bulgarian
    - The Queen of Denmark
    - King Constantine and Queen Anne-Marie of the Hellenes
    - Crown Prince Pavlos and Crown Princess Marie-Chantal of Greece and Prince Constantine of Greece
    - Sheikh Ahmad Hmoud Al-Sabah of Kuwait
    - Prince Seeiso Bereng Seeiso and Princess Mabereng Seeiso of Lesotho
    - The Grand Duke and Duchess of Luxembourg
    The Yang di-Pertuan Agong and Raja Permaisuri Agong of Malaysia
    – Prince Albert II of Monaco and Miss Charlene Wittstock
    - Princess Lalla Salma of Morocco
    - The Crown Prince and Princess of The Netherlands
    - The King and Queen of Norway
    - Sayyid Haitham bin Tariq Al Said of Oman
    - The Emir of The State of Qatar and Sheika Mozah bint Nasser Al Missned
    - King Michael I of Romania and Crown Princess Margarita
    - Prince Mohamed bin Nawaf bin Abdulaziz of Saudi Arabia and Princess Fadwa bint Khalid bin Abdullah bin Abdulrahman
    - The Queen of Spain
    - The King of Swaziland
    - The Crown Princess of Sweden and The Duke of Västergötland
    - Princess Maha Chakri Sirindhorn of Thailand
    - The King of Tonga
    - The Crown Prince of Abu Dhabi
    - Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine of Yugoslavia
    - The Princess Elizabeth of Yugoslavia






    Love our King n Queen... Hidup Malaysia...




    Blog Review Part 2

    Selamat petang - dah menginjak ke malam dah nie... assalamualaikum...


    Perut nie rasa penuh lagi, baru jer cadang nak buat cucur jagung... En somi pun nampaknya letih semacam... tido pulak dia... Haishh... Takpela, mb dia letih sebab dok metekedarah kacang menglembu cap Ayam jer yang Mulan sumbatkan siang tadi... huhu... Jom review blog jom sebelum Mulan lebih mengarut lagi... 





    4. Naimi
    Haaa, singgah ke blog Naimi tadi ingatkan Pn Naimi baru ajer kahwin... Rupa-rupanya lebih kurang cam Mulan jugak... sebab Mulan nampak header Naimi bersama suami terchenta kat atas tuh... Anyway tak jauh beza tarikh kahwin Mulan n Naimi... 4 bulan ajer beza... Mulan kahwin dulu... Yahooo... Mulan juz ucapkan selamat berbahagia dengan suami terchenta yerk... Insyaallah ada rezeki untuk Naimi dan Mulan untuk menimang cahaya mata suatu hari nanti... God know everything... He has a big planned for us... Amin...





    2. amiey
    Mulan boleh panggil Kak Amiey kot ek... Rasanya lah... Kak Amiey yang Mulan tau ade 2 org cahayamata yang cumel gitu... Qaisarah dan Qaid... Mulan tengok kak amiey suka masuk contest/giviaway n ada yang kak amiey menang taw... Jomlah kiter serbu blog beliau...



    3. aya ariel
    Mama Dona n Kesya ni namanya Aya... Cute sungguh anak2 mamadonakesya nieh... Putih melepak cam anak jepang pun ado... Mula mula Mulan agak confused ngan date of birth anak anak Aya nie sebab cam dekat sangat jer... Then, pk pk ade logiknya... Dona n Kesya nie cuma beza 13 bulan ajer.. Wah, pantess.. Kalaulah Mulan cenggitu kan... Alhamdulillah.. rezeki dari Allah SWT... jom review blog beliau...

    Shopping Shopping

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...