JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Sunday, December 30, 2012

Meriah nya holiday KL - Pahang - Terengganu - Kelantan - Perak - KL

Assalamualaikum wbt...

Tajuk yang panjang, entri yang menarik, gambar yang super banyak, perjalanan yang meriah... Boleh la disimpulkan as our happy holiday ever after... Amboi, baru 2 perenggan takkan dah buat kesimpulan kot... Hurmm... Tak sabar nak cerita nieh... Dah la lama den tak post entry... Fuuh fuhhh... sapu habuk jap... Bersawang dah blog nieh... "I saw a spider on the wall, please give a sweep then i will kill it"... Begitulah kira-kira nya kalo nak digambarkan betapa berhabuk nya blog Mulan Maseirra nieh...

Hoccay, saya nak bawa anda mengembara jauh nieh.. Sejauh 1,000km lebih...

Dari KL (Puchong)- Kuantan = 271km ,
Kuantan - Kuala Terengganu = 194km (ikut pesisir pantai)
Kuala Terengganu - Kota Bharu = 167km (ikut pantai juga)P
Perjalanan pergi = 632km

Kota Bharu -Jeli - Kuala Kangsar - Puchong = 554km
Perjalanan balik = 554km....
Sebab ikut Jeli, Grik dan keluar ke Kuala Kangsar... Shoot ke Puchong ikut PLUS Hiway...

Part 1...

breakfast dulu di one of the restaurant at Taman Melawati...
ishami, faizah, azemy, Idan (cuma nampak pinggan jer)



Anak dara sunti... Tasha n Fina




Tok, me n kak Nora.... makan dolu.... 



ni on the way dalam kereta ke Ganu.... posing dulu... 


ok... i will stop here for the break... tunggu part 2 pulak yea... Pantai Batu Buruk - Masjid Kristal... See ya.. dude n babe...

Monday, December 3, 2012

Mee Kungfu Udang & Kepah

Assalamualaikum wbt...

Baru-baru ni beli mee sanggul... lama dah kot tak beli mee sanggul... Bila start dah beli apa lagi 2 malam berturut-turut dok masak Mee Kungfu... First malam letak udang jer... Malam kedua letak udang + kepah...
Kebetulan ada... My hubby tak leh makan sangat makanan jenis 'kerang' ni sebab dia pernah ada batu karang 3 tahun lepas... So, Mulan je lah yang bedal kepah tue...

Macam mana terjebak boleh buat sampai 2 malam berturut-turut? Sebabnya, my hubby yang request... I tanya "apa nak makan malam ni?"..... Dia cakap buat mee macam semalam... hehe... Suka lettew....

Meh tengok Mee Kungfu ala Mulan Maseirra... tak payah nak ikut resepi sangat... Main campak-campak jer siap lah... Guna jer bahan-bahan yang ada kat rumah... Tak payah la nak beria pergi 99 Speedmart nak beli untuk cukupkan bahan-bahan... :)


Malam Pertama...














Malam kedua...









Bahan A
  • 500 gm mee kuning (Mulan guna mee sanggul)
  • 5 biji telur [ dipukul] - depends la... sebiji pun boleh...
Bahan B
  • 100 gm udang basah -buangkan kulit pun boleh.tak buang pun boleh
  • 2 kepingan dada ayam -hiris kecil
  • 1 biji panjang fish cake potong nipis
  • 6 biji fish ball-potong nipis-akak tambah
  • 5 ulas bawang putih -dicincang-akak tumbuk
  • 100 gm sawi cina-potong kecil
  • 100 gm bunga kobis -dipotong kecil
  • 100 gm carrot -potong kecil dan memanjang
  • 5 tangkai jagung kecil-hiris serong
  • 2 sudu besar minyak masak-akak guna minyak jagung
  • 2 sudu makan tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
  • 3 cawan air
  • 1 kiub ayam
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar lada sulah
  • 1 sudu besar kicap cair-
  • garam
  • minyak
  • tambah bawang goreng dan daun sup/bawang di hiris
Cara-cara
1. Ambil sedikit mee dan masukkan ke dalam sebiji telur yang telah di pukul.Goreng dengan sedikit minyak cam buat telur dadar.
2. Rebus 3 cawan air dengan 2 keping dada ayam. Campurkan dengan 1 kiub ayam. Biarkan mendidih. Tutup api.
3. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan udang, fish cake dan fishball.
4. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
5. Biarkan mendidih dan masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan sawi cina dan bunga kobis. Tutup api dan kacau. Perasakan dengan garam.
6. Tuang kuah ke atas mee yang telah di goreng dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas. 

8. Taburkan bawang goreng dan daun sup/daun bawang


kredit :  http://www.kakinakl.com/2010/11/resepi-mee-kungfu.html.....



Sunday, December 2, 2012

Saloma Bistro - Ferrari

Assalamualaikum wbt....

Apalah kaitan Saloma dan Ferrari? Jauh jugak tu perbezaannya....

Okey, meh nak share... Kami ke Saloma Bistro dan nampak Ferrari... "pinjam sat keta abang, nak bergambo jap".... Hehe... Entry yang sangat tak bermakna pada hari ini... Cuma nak show off picture jer... Gediks-gediks tu dah jadi trademark Mulan Maseirra... No wonder la...


plat "what the hell" ya? 





 the picture taken before we`re moved to GM Klang to find a new stuff...






 Cantik taman di belakang ini...






 Tasha and Fina 





 me - bersama kanak-kanak Ribenna... 






 again???? Huhhhh





 this is my new car.... 





She took a picture with my new car... Rental RM50 per 'snap'... 








Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...