JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Thursday, March 21, 2013

Qaisara In Action

Last week, pergi melawat my niece... Qaisara Amani... Dah besar dah dia... Pandai dah hisap air guna straw... Good improvement baby... Gigi depan mostly dah tumbuh... Kalau dia gigit memang azab la aku... hehe...

Meh, tengok gelagat Q nieh... macam-macam ada...



mau cari gaduh ka????  


 nak g ramal junction time nieh.... "saya ready dah"
























* memek-memek muka yang tak suka dengan flash camera... hihi...

Tuesday, March 19, 2013

Ikan Patin Masak Tempoyak Derhaka

Assalamualaikum wbt...

Post last 2 weeks... hehe... Baru nak update...

Saya minta cikgu belikan Ikan Patin ni kat Raub... Kebetulan, cikgu nie selalu balik kampung... Balik tengok bini... Kesian kannn kena berulang KL - Raub 3 kali seminggu... So, saya ambik kesempatan la mengirim... Saya kirim 2 ekor ikan patin... Lagipun cikgu ni beli Ikan Patin dibela di dalam air sungai yang mengalir... Memang tak rasa hanyir... Kalau di bandar nie, dibela dalam kolam... So, kalo beli ikan patin yang siap dimasak tu "kau" boleh rasa hanyirnya sehingga esok... Tak lalu den...

Resipi campak-campak jugak...

Bahan-bahan nya ialah :

Ikan Patin - bersih kan dengan asam jawa...

Bawang Putih -3-4 ulas *
Bawang Merah 2 ulas  * (bab ni saya derhaka sebab tok guru tak letak pun)
Kunyit Hidup  - sebesar ibu jari tangan, kalau tak kuning tambah ajer serbuk kunyit *
Cili Padi -ikut kepedasan masing-masing *
Serai 2-3 batang dititik
Asam Gelugor 2-3 keping
Tempoyak -secukup rasa
Garam dan Serbuk Perasa

Cara-Cara.

1. Tumbuk bahan bertanda *
2. Masukkan air di dalam periuk. Jangan banyak sangat... Agak-agak cukup untuk Ikan Patin tenggelam sikit...
3. Masukkan bahan bertanda *
4. Agak-agak mendidih masukkan Ikan Patin.
5. Masukkan juga Tempoyak bersama. Asam gelugor dan serai juga boleh masukkan.
6. Masukkan garam dan serbuk perasa.
7. Masak sehingga 20 minit... Jangan kacau sangat takut ikan hancur.

- Saya suka maasak lama sebab nanti minyak ikan patin tu keluar dan nampak cantik.








Monday, March 18, 2013

Ayam Black Pepper

Assalamualaikum wbt....


Last week, on Friday night dengan rajinnya Mulan masak 3 hidangan berlainan... Yang pastinya simple... Sedap... (Sedap ke?).... hehe... Perasan... Dua tangan di dada, mata ke atas.... Bukan rajin sangat nak menumbuk ke nak menggiling rempah-rempah untuk buat gulai semua itu bagai...



Tadaa... tetibe dah siap dihidang.... 



 Ni udang goreng dengan breadcrumb... Celup tepung jagung n telur... Lastly salut dengan breadcrumb... 



 Ayam Black Pepper... 

Nak resipi? Alahai senang jer.... Resipi campak-campak...

Ayam goreng dulu dengan kunyit sekejap... Jangan garing sangat...
Tumis jer cam biasa... Tumis serai dan biji lada hitam sekali...
Masukkan sos lada hitam... Ada jual kat pasaraya...
Masak ayam lama sikit...
Last sekali letak bawang besar... Nak bagi cantik jer...
Jangan lupa masukkan garam n serbuk perasa...
Siapla resipi campak-campak... :)




sawi cina digoreng...  






Dapat Voucher RM100 dari Parkson

Assalamualaikum wbt.


Ahad lepas, selepas hantar sister in law ke kolej beliau, makanya saya enggak ada kerja mau bikin in... Jadi, saya berjalan-jalan ke Parkson OUG keseorangan.... Hajat di hati ingin membeli seluar barang sehelai dua...

Listen Listen Listen.......!!!

Bila sampai terus pergi ke Ladies Department... Cari seluar... Ok, fine dah grab... 2 helai... Time bayar, cashier tu cakap 200 orang terawal yang buat pembayaran rm300 akan dapat Rebate Rm100... Dia akan bagi Voucher Rm100...

Yabeda bedooo... Best kan... Bought items worth RM400 and you just pay RM300....



Bayar 2 pants only RM129.90... So kena cukup kan sampai RM300 la kan... Untuk cukupkan, Mulan beli comforter... Valid for 16-17/3/2013 sahaja... Alhamdulillah... rezeki... wink wink....

camni la lebih kurang voucher dia...  2 keping RM50.00...
sorry gambar betul xde sebab my phone habis batt...


comforter baru... sejuk jer...
wah, balik rumah siap pasang terus...Sebab???
My hubby balik petang tue... So, tukar la cadar baru... hehe





2 pillow cases ...
1 bolster case...
1 fitted sheet...
1 comforter...



zoom in...

 p/s : sebelum ni tak pernah ada comforter warna hijau... Ubah citarasa pulak lah... hehe... Dapatla grab 2 helai baju dengan nilai Voucher RM100.00 tue... So dengan RM300 tu Mulan dapat 2 pants, 2 blouse and 1 comforter... Berbaloi-baloi....








Ikan Cencaru Sambal Simple

Assalamualaikum wbt...

Bila dah duduk sorang-sorang tanpa suami di sisi, maka diri ini tidaklah rajin sangat nak memasak makanan sedap-sedap... Kalau boleh satu lauk pun dah mencukupi... Mesti ada yang tertanya-tanya "mana suami awak?" Suami saya outstation... So kena tinggal lah jawabnya...

Kebetulan my sister in law datang ke rumah... Mostly every week dia akan bertandang ke rumah... Bila dah ada orang kat rumah, so Mulan ada lah semangat nak memasak... hehe... Kalau tak, sanggup makan nasi dengan ikan bilis atau telur dadar jer... Letak cabai sikit... yummeh...

So, last week on Saturday, I masak la Ikan Cencaru Masak Sambal... Buat kering-kering...

Senang dan simple...

Bahan-bahan :

Ikan Cencaru  - digoreng

Cili kering *
Bawang putih dan Bawang Merah *
Halia * - besar ibu jari - ibu jari tangan tau... jangan ibu jari kaki pulak,,, muahaha
Asam gelugor / Asam Keping - 2 keping
Garam - secukup rasa
Serbuk Perasa / MSG (Pak Aji) - secukup rasa
Gula - setengah sudu

*blender sekali

Cara-cara

Bawang Putih dan Bawang Merah tu Mulan buat separate... Buat untuk menumis dan blender... Yang blender tu sikit jer... Sebab nanti tak pecah minyak sangat... Dan sambal akan cepat garing sebab ada bawang... So nak bagi manis sikit sambal tu, Mulan blender dengan bawang merah dalam seulas jer...
Petua dari my mum...


1. Tumis bawang merah dan bawang kecil
2. Masukkan cili kering yang telah dimasak dan diblender dengan bawang merah (seulas) dan halia  tadi.
3. Masak hingga pecah minyak.
4. Masukkan Asam Keping
5. Tambah air sedikit dan masak hingga kering
6. Masukkan garam dan gula.


Simple Sambal Made by me... 






















Thursday, March 14, 2013

Suntikan Tahun 1 SK Puchong Indah


Assalamualaikum wbt...

Petang semalam takde kerja, so mencari-cari kerja apa yang nak dibuat.... Haaa... Baru teringat nurse-nurse cantik nak datang ke sekolah untuk suntikan Imunisasi Tahun 1... Jom skodeng nurse-nurse cantik... huhu... Jom tengok ragam kanak-kanak Tahun 1 yang kena inject...

Macam-macam gaya ada... Ada yang melucukan... Ada yang sakit menahan kesakitan..

Ceki daut,,,



Sebelum tu, meh tengok dulu peralatan yang nurse-nurse tu gunakan...
kapas n alcohol (sejuk je bila pakai)


                                                   they`re preparing the injection tools 



tu dia... jarummm.... lari....



here we go... start to inject... 



 steady jer adik nie tau... 
inject 2 belah tau... 



sesi menemuramah...




nurse nampak garang tapi cool jer... siap temuduga adik nie lagi... nak bagi hilang darah gemuruh.... 




 see his face.. berkerut habis.... 




 memahan kesakitan... sikit je dik... macam kena gigit semut jer... 




nurse check tangan, telinga dan mulut...



buku rekod kesihatan murid... 


nurse titiskan ubat ke dalam mulut...



this budak paling dramatic tengok.... menggelupur taknak inject...
mission accomplish dengan bantuan nurse...




the other side.... 




after injection... cool jer adik nie... dah la muka comel... siap boleh senyum lagi tu...




yeahh... i`m done... tak sakit pun... saya kuat... 
ubat yang dipegang kat tangan adik ni ialah ubat kutu.... 




p/s : maaf gambar berselerak sebab internet buat hal... tq sudi baca... 






Monday, March 11, 2013

Carlo Rino Back Pack - Kecewa

Assalamualaikum wbt...

Ni ha... tengok la... Sian kan...

Yang sebelah lagi tu dah dibuang... Alahai senang jer nak tanggal... Tanpa merosakkan apa-apa fabric/material beg tu... 

Apa nak buat ek bila dah jadi kosong macam ni? Sakit hati tu memang la... Tapi sekarang dah tak boleh sakit hati dah.. Kena fikirkan alternatif atau cara terbaik nak me"lawa"kan beg agar tidak nampak cacat...



SEBELUM tercabut...







Hasil SELEPAS tercabut adalah seperti di bawah nie.........

Sebelah je yang ada... Sebelah lagi taktau jatuh kat mana... So biarlah buang 2-2 belah terus...


I`m still thinking how to decorate it... Letak button ok kot... Nantikan kemunculan hasil decoration saya selepas ini.... :) 

p/s : Ini semua POYO!





Beli Shoes dan Tragedi Back Pack Carlo Rino

Assalamualaikum wbt...

Rentetan dari http://emasriee.blogspot.com/2013/03/a-day-before-he-fly-sunway-pyramid.html... I bought pair of shoes... Bab shoes ok lagi... Very satisfied... Tapi bab backpack amat kaciwa... Kenapa kaciwa... Meh tengok gambar...


My shoes... 


Carlo Rico Back Pack
 Actually teringin nak pakai back pack ni bersebab... Sebabnya taknak guna my Coach.. Sayang kan.. Hari-hari dok lanyak C tue... Boleh tengok my collection of Coach kat http://emasriee.blogspot.com/search/label/Coach...

So, sebab sayang nak guna my C, saya decide untuk beli other handbag atau back pack.... Khas untuk ke tempat kerja ajer... Kalo jalan-jalan bolehla bawak my C tu.... Then, bila tengok kawan-kawan dok galas back pack rasa teringin pulak nak pakai back pack... Tak yah pakai handbag bagai... Cause kadang-kadang I jalan kaki from school to my home yang jauh nya sekangkang kera jer... Jadi amat bahaya jika dok galas handbag...

Wah, panjang elaboration dahku... Harap semua tak pening lalat membaca dan memahaminya...

Pilih punya pilih, then I pun decide la nak ambik backpack yang di attach seperti di atas...
Nice kan... huhu...



Yang buat daku sakit hati ialah one of the PVC stripe button tu terjatuh tanpa daku sedari.... gila tak mengamuk daku???

Nampak macam kuat tapi sebenarnya tak kuat langsung.... Nampak teguh sebab ada gold button yang mengikat tali beg tu... Bila dah tercabut, I decide buang lagi sebelah tu... So, nampak melopong la akibat ketiadaan stripe button....

Oh sangat senang nak cabut rupanya yang lagi sebelah tu...

Sila tahan sabar yea... Now, I`m looking for someone yang can repair my back pack... Price RM259.00...
Tambah lagi dua ratus boleh dapat Coach babe.... Serius geram... Panas.... Bengkak hati... Semua ada...

Start form now on, I banned Carlo Rino brand.... (yeke? kot2 nanti beli lagi)....... :P

Kata hati yang panas memang begitu lah...

Memang takde luck... What can I do... Terima jelah nasib sedemikian rupa....

p/s : Later I will attach yang dah melopong tue,,, Sure u oll sakit hati jugak... Oh my bad luck...


A Day Before He Fly - Sunway Pyramid

Assalamualaikum wbt...

My husband outstation lagi... Kali ini ke Pulau Langkawi pulak... Sebulan jugak... Fuhhh... Tarik nafas panjang-panjang.... Kena survive sorang-sorang kot... Serious tak suka... Tapi nak buat macam mana dah cari rezeki kan... Terpaksalah redha juga... Sebelum ke Pulau Langkawi, kami keluar shopping... Adalah beberapa barang yang kami cari... Keperluan... Kehendak ada lah jugak sikit... Yelah keja penat-penat mesti mau happy-happy maaa... (in nyonya slang)....Kasi puas ini hati jugak....(in Tamil slang)....

Jom layan gambar...


 hubby n adik ipar... 


 pameran rumah... >_<


me n lovely hubby



 tujuan utama : membeli kasut suami... so layan gambo dalam kedai sports...







 rehat sat... penat la nak cari kasut... x jumpa2 lagi...



 pilihan kasut....



 senyum nape pulak...???



ohhh.. Please...



 taman dalam Sunway Pyramid... waterfront lagi tuh...




 seronok nampak... 



lepas dah shopping layan makan kat Secret Recipe...
 Leeya menung apa tak tau...



 landing jap atas sofa empuk... 



 DSLR captured him...



 chocolate indulgence...



 cheese raspberries..




 focus on coffee blended...



 chocolate apa ntah nama... panjang benor nak ingat... 




 can`t u see the blurring picture of us? Focus on minuman depan tu...




 macaroni cheese.. melting nya... sedappp



 Spaghetti Thai...



 together...



 hurmmm... 



 buah pun si Leeya ni captured...


nice color.... gila DSLR...





Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...