JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Tuesday, July 31, 2012

Juadah Berbuka

Assalamualaikum wbt...

Marvelous tak??? hehe... Inilah juadah berbuka puasa kami..... Syukur... Kita di Malaysia ni macam-macam makanan ada... Kesian rasanya bila tengok negara lain yang mati kebuluran akibat tiada makanan... Kita di Malaysia mati disebabkan terlebih makan... Hurmmm... Meh tengok apa juadah yang Mulan Maseirra masak untuk Ramadhan ke 6 hari tu...







ikan yang disalut dengan cili blender dan dibalut dengan daun dipasang dan aluminium foil..







sambal sotong petai







ikan bakar tu cicah dengan air asam....
perisa : tomato hiris dadu, cili padi dipotong-potong, sedikit belacan, air asam jawa, garam dan gula...

Monday, July 23, 2012

Triffle sedap

Assalamualaikum wbt...

Dah 2 tahun kot bila dah mula pandai buat Triffle nie, bila ada jer event apa-apa mesti offer diri untuk masak... Last week, ada port luck kat sekolah... This time being, bukan Mulan yang offer tapi PK KOKO mintak masak dan bayar upah sekali... (oh god, Mulan tak ambik pun upah... sedekah ajer..)

Jom tengok resipi Triffle... Senang sangat... Semudah ABC...






Bahan-bahannya ialah tepung kastard, agar-agar NONA (perasa Mango), Swiss Roll, Buah-Buahan Cocktail




Susu cair





1. Swiss Role dihimpit-himpit pada lapisan pertama.




Mulan buat 2 bekas... bekas yang lain Mulan letakkan pandan Swiss Role




2. Lapisan ke-2 : Taburkan sedikit buah-buahan cocktail 



3. Tuangkan kastard... Untuk buat kastard masakkan 1 tin susu cair + 4 sudu tepung kastard + 1/2 cawan air. Pastikan dimasak sehingga pekat dan sentiasa kacau untuk elakkan berketul...





4. Tunggu kastard tu sejuk dan keras sebentar. Kemudian masukkan lebihan buah-buahan Cocktail





Mulan masukkan juga Nata De Coco Laici... (air dia Mulan tak masukkan)... buah-buahan cocktail pun tak masukkan air-nya juga... 


 5. Lapisan terakhir, masukkan agar-agar NONA. Biarkan sejuk dan letak dalam peti ais....






 Time mencedok Triffle, kena cepat sebelum habis..





Tadaa... nak sedap campurkan dengan susu cair... Ada yang suka letak buah-buahan lain... hiaslah ikut citarasa anda.... 


Selamat mencuba!

Friday, July 20, 2012

Cashout Nuffnang

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, setelah berblogging selama inilah hasil yang Mulan Maseirra dapat... Bukan sehari 2 babe, malah bertahun kot... Since Julai 2010 Mulan start berbelog, mulanya hanya sekadar sajer-sajer, suka-suka, poyo-poyo malah perasan yang teramat sangat.... Bila dah masuk tahun kedua, barulah berjinak-jinak dan rasa 'feel' berbelog tu datang menguasai diri ini...

Tahun ketiga, rasanya kalo tak publish seminggu sekali, memang tak sah lah... hehe... Rajin pulak tetiba pulak diri ini... Mungkin kali ini topik Mulan lebih kepada info, sharing menda-menda yang bermanfaat kot... Poyo-poyo pun ada jugak...  selalu jer.... haha

Actually Mulan nak cerita earning Mulan yang sikit lagi jer nak sampai RM50.00... Tak sabar nak cashout babe... Lama gak tunggu nie... Alhamdulillah lagi sekali...




Wednesday, July 18, 2012

Makanan Dunia Yang Lazat

Assalamualaikum wbt...

Kat bawah ini adalah makanan yang terlazat di dunia setakat ini.... Wowww.... Murah je babe... RM7.00 jer kat Dunkin Donut... Ni makanan yang Mulan Masierra nikmati sebelum mula berniaga di Rasta TTDI last 2 weeks ago... Gitu... Lama kemain Mulan Maseirra peram gambar nieh...



see... kenikmatan n so indulge me...



ada 12pcs dalam nie...







oreo donut kot... aiyakk manyak sedap....



Sebelum tu, sambil mengunyah meh kite tengok jumlah kalori untuk seketul donut..... Berapa agaknya ya?

Donut (1 biji) - 268 kalori

Apa dikira dengan kalori berbanding tahap keinginan yang lebih tinggi terhadap makanan itu? Sudah tentu signal nafsu makan akan dihantar ke otak dan otak akan reply 'ya, kau kena makan dengan lahapnya'... Itu pun kalo ambik seketol jer... Kalo 2-3 ketol habisla... Mulan nak share jumlah kalori yang Mulan ambik dari sebuah lama web nie... madamnuyul.blogspot.com...  Jom lihat berapa kalori kau ambik hari-hari.... 


ROTI/BISKUT/KEK


1. Roti Kari Ayam (1 biji) - 204 kalori
2. Sandwich Sardin (1 biji) - 71 kalori
3. Roti Kaya/Kelapa (1 biji) - 219 kalori
4. Roti Kacang Merah (1 biji) - 223 kalori
5. Papadam (1 keping) - 26 kalori
6. Murtabak Daging (1 biji) - 722 kalori
7. Biskut Chip Coklat (4 biji) - 200 kalori
8. Kek Keju (1 potong) - 400 kalori
9. Roti Canai Kosong & Dhal (1keping+1/2 mangkuk) - 414 kalori 
10. Karipap (2 biji) - 256 kalori 
11. Capati & Kuah (1keping+1/2 mangkuk) - 166 kalori 
12. Choo-cheong-fun (1 keping) - 236 kalori 
13. Roti Kosong (1 keping) - 75 kalori




MEE/NASI


1. Kuay Teow Goreng + kerang (1 pinggan) - 743 kalori
2. Mee Goreng Mamak (1 pinggan) - 660 kalori 
3. Mee Sup Udang (1 mangkuk) - 293 kalori 
4. Laksa Kari (1 mangkuk) - 589 kalori 
5. Lor Mee (1 mangkuk) - 383 kalori 
6. Mee Rebus (1 mangkuk) - 556 kalori 
7. Mee Hailam (1 mangkuk) - 277 kalori 
8. Mee Sup Wantan (1 mangkuk) -217 kalori 
9. Mee/Bihun Goreng (1 pinggan) - 510 kalori 
10. Mee Wantan Kering (1 pinggan) - 409 kalori 
11. Laksa Penang (1 mangkuk) - 436 kalori 
12. Mee Sup (1 mangkuk) - 381 kalori 
13. Nasi Lemak dengan sambal (1 pinggan) - 644 kalori



JEM/MENTEGA

1. Butter, Marjerin, Mayonis (1 s/k) - 45 kalori 
2. Peanut Butter (1 sudu kecil) - 33 kalori 
3. Kaya (1 sudu kecil) - 39 kalori 
4. Jem Buah (1 sudu kecil) - 20 kalori



BUAH-BUAHAN

1. Anggur (8 biji) - 60 kalori 
2. Langsat (10 biji) - 31 kalori 
3. Jambu Batu ( 1/2 biji kecil) - 60 kalori 
4. Mangga ( 1/2 biji besar) - 67 kalori 
5. Durian ( 2 ulas sederhana) - 60 kalori 
6. Pisang ( 1 biji sederhana) - 60 
7. Epal Merah ( 1 biji) - 63 kalori 
8. Tembikai ( 1 potong kecil) - 60 kalori 
9. Betik (1 potong) - 56 kalori




LAIN-LAIN

1. Oatmeal kosong (1 mangkuk) - 225 kalori 
2. Oatmeal & susu (1 mangkuk) - 356 kalori 
3. Telur Rebus (1 biji) - 76 kalori




KUIH TRADISIONAL 

1. Cucur Udang (1 biji) - 144 kalori 
2. Vadai (1 biji) - 194 kalori 
3. Donut (1 biji) - 268 kalori 
4. Kuih Apam Balik (1 keping) - 282 kalori 
5. Kek Kosong (1 keping) - 100 kalori 
6. Pisang Goreng (1 biji) - 129 kalori 
7. Kuih Koci/ Pulut Putih (1 biji) - 183 kalori 
8. Kuih Talam Seri Kaya (1 biji) - 183 kalori 
9. Popia Goreng (1 biji) - 91 kalori




NASI/ BUBUR

1. Nasi Kosong (1 mangkuk) - 207 kalori 
2. Nasi Briyani+ Kambing (1 pinggan) - 587 kalori 
3. Nasi Minyak+ Rendang Daging (1 pinggan) - 664 kalori 
4. Nasi Kerabu (1 pinggan) - 360 kalori 
5. Bubur Kosong (1 mangkuk) - 182 kalori 
6. Bubur Ayam (1 mangkuk) - 348 kalori




DAGING & MAKANAN LAUT

1. Ikan Kembong Goreng (1 ekor) - 219 kalori 
2. Kari Kepala Ikan (1 pinggan kecil) - 288 kalori 
3. Deep Fried Baby Sotong ( 1 pinggan kecil) - 630 kalori 
4. Sambal Udang (1 pinggan kecil) - 194 kalori 
5. Satay Ayam (10 cucuk) - 365 kalori 
6. Kuah Satay (1/2 mangkuk) - 129 kalor 
7. Rendang Daging (2 ketul kecil) -228 kalori 
8. Kari Kambing (2 ketul kecil) - 287 kalori 
9. Kari Ayam (1 ketul sederhana) -195 kalori




SAYURAN

1. Salad Kosong (1 mangkuk) - 100 kalori 
2. Salad 'dressing' (1 sudu kecil) - 60 kalori 
3. Sayur Goreng ( 1 pinggan) - 66 kalori 
4. Sayur Lemak ( 1 pinggan) - 140 kalori




SUP 

1. Sup krim (1 mangkuk) - 375 kalori 
2. Sup Kosong Daging/ Sayur (1 mangkuk) - 200 kalori




LAIN-LAIN

1. Tauhu Stim (1 keping) - 102 kalori
2. Telur Goreng (1 biji) - 128 kalori


MAKANAN SEGERA,BURGER

1. Burger Daging (1 biji) - 317 kalori
2. Burger Keju ( 1 biji) - 341 kalori
3. Burger Keju+ Daging (1 biji) - 438 kalori
4. Hot Dog (1 biji) - 225 kalori
5. Sundae Coklat(1 cawan) - 380 kalori
6. Pie Epal (1 keping) - 260 kalori




PIZZA

1. Pepperoni Daging (1 keping) - 155 kalori
2. Daging, Ayam, Bawang (1 keping) - 242 kalori
3. Ayam & Nanas (1 keping) - 268 kalori
4. Bawang, Tomato & lain-lain (1 keping) - 149 kalori




PASTA & SPAGHETTI

1. Sos Daging & Keju (1 pinggan kecil) - 444 kalori
2. Kosong (1 pinggan kecil) - 169 kalori




AYAM

1. Ayam Goreng (1 ketul) - 290 kalori
2. Chicken Wing (1 ketil) - 166 kalori
3. Thigh (1 ketul) - 320 kalori
4. Mashed potato ( 1 mangkuk sederhana) - 87 kalori
5. Coleslaw (1 mangkuk kecil) - 62 kalori
6. French Fries (1 mangkuk kecil) - 290 kalori




SANDWICH

1. Tuna (1 set) -174 kalori
2. Ikan, Salad (1 set) - 328 kalori
3. Ayam, Salad (1 set) - 481 kalori
4. Ayam (1set) - 270 kalori




SNEK

1. Pasembur (1 pinggan) - 752 kalori
2. Agar-Agar (1 keping) - 37 kalori
3. Cendol (1 mangkuk) - 199 kalori
4. Bubur Chacha (1 mangkuk) - 165 kalori
5. Bubur Kacang Hijau (1 mangkuk) - 244 kalori
6. Yoghurt Rendah Lemak (150g) - 100 kalori
7. Ais Krim (2 scoops) - 105 kalori 
8. Ais Kacang (1 mangkuk) - 258 kalori
9. Potato Chips (1 pek kecil) - 95 kalori
10. Keju diproses (1 keping) - 54 kalori
11. Almond/Cashew Nuts (6 biji) - 45 kalori




MINUMAN

1. Chinese Tea ( 1 gelas) - 0 kalori
2. Jus Segar, pemanis (1 gelas) - 120 kalori
3. Milo 'O' 2 sudu kecil (1 gelas) - 50 kalori
4. Air Kelapa (1 biji) - 110 kalori
5. Susu Soya (1 paket kecil) - 163 kalori
6. Tau Foo Far, 1 sudu kecil gula (1 mangkuk) - 144 kalori
7. Susu Rendah Lemak 3 sudu kecil (1 gelas) - 130 kalori
8. Susu Penuh Krim 3 sudu kecil (1 gelas) - 150 kalori
9. Ice Lemon Tea + 1 sudu gula ( 1 gelas) - 26 kalori
10. Air Bandung (1 gelas) - 150 kalori
11. Minuman Ringan (1 tin) - 120 kalori
12. Milo + pemanis (1 cawan) -133 kalori
13. Kopi 'O'/Teh 'O' (1 cawan) - 83 kalori
14. Teh Tarik (1 cawan) - 83 kalori


 Wah, bila tengok camni ada jugakla rasa insaf... But, ya know who cares... Melantak lebih penting dari kalori yang sesat di tubuh nie... :(((

Monday, July 16, 2012

Buang ulat di muka ku

Assalamualaikum wbt...

Sila lihat bait-bait ayat di atas dengan jelas yea... Buang ulat di muka ku- bukan di muka buku oke...
Biar betul muka Mulan Maseirra ada ulat? EEEE... yakkksss... Ni nak citer nieh... Kat bawah ni ada video ulat-ulat yang dibuang...

Ahad lepas Mulan n makcik pergi buat rawatan resdung di Klang... Mulan bawak adik perempuan bersama sebab jerawat adik agak banyak... Mana tau boleh sembuh kan...

Makcik Mulan dah pergi buat rawatan ini sebelum ini di situ... Time tu mak nya yang buat tapi sekarang ni dia dah turunkan kepada anak perempuan, menantu dan cucunya... Masa pergi tu memang tak jumpa makcik tu pun selaku pengasas rawatan resdung nieh...

Mula-mula tu nama Mulan di panggil dan diminta duduk di atas kerusi... Then, dia ambik kain hitam dan tutupkan bahagian leher dan badan -macam kat saloon rambut tu.......Kemudian, dia ambil kain bersih dan apply di muka untuk buang bedak yang Mulan pakai masa datang tadi... Then, dia mula sapukan serbuk daun pandan ke muka... Sambil dibacakan doa... Then dalam 2 minit gitu, dia tanya ada rasa apa-apa tak di muka... Mulan dapat rasa kat muka ni seolah-olah ada benda yang bergerak... Itulah ULAT...

Then,ulat itu disapukan ke bawah bersama dengan daun pandan yang diletakkan di atas muka tadi.... Memang kita boleh nampak jelas ULAT tu bergerak-gerak babe... Dulu, Mulan Maseirra anggap ULAT atau rawatan Resdung ni adalah MITOS semata-mata... Tapi bile kena kat batang hidung sendiri baru lah haaa ko... Mau taknak percaya ko....

But seriously, tak geli pun sebab ULAT tersebut sangat kecil dan seperti cacing kerawit - cam yang selalu ada kat budak-budak kecil...  Mulan Maseirra adalah seorang yang penggeli dan akan rasa merenyam bila tengok ulat even ulat samapah-apatah lagi ulat pokok tu-beluncas or whatever... Tapi bila tengok ULAT ni rasa nothing... Tak takut n tak geli pun...



Ada ULAT kat situ... Siapa boleh cari memang tajam pandangan matanya....




This is my auntie punya rawatan resdung... So bolehla nak snap gambar...




Akak yang merawat ni pun sempoi je orangnya... Pastu, dia benarkan anak-anak/sedara/ rakan-rakan kita masuk untuk tengok...




Itu ULAT lagi...



video


ni video ulat-ulat kat muka my auntie... she manage to produce 4 ekor ulat...
mine 2, my sister 2, my uncle 2-3 ekor...

Spaghetti Bolognese

Assalamualaikum wbt....

Dah lama tak makan spaghetti benonye... Of course spaghetti ni  bukan makanan Malaysia...Tapi spaghetti dah jadi rutin n makanan kegemaran among Malaysians... Termasukla Mulan Maseirra yang kuat jugak darah Italy ni dan gemarinya... Perasan yang amat dahsyat di situ....

Actually adik Mulan bertandang ke rumah minggu lepas... Jadi, dengan ringan tulangnya Mulan Masierra dan rajinnya membeli bahan-bahan membuat spaghetti di pasar raya berdekatan... Bila ramai orang di rumah barulah ada semangat nak memasak dengan jayanya...

Jadi dengan gigihnya Mulan ambik masa 30-40 minit ajer untuk memasak... Masak spaghetti ni semudah ABC jer tau... Seriously said...

  • 1 pack spaghetti (jenis lain pun boleh, ikut kesukaan contohnya fettucine)
  • 2 labu bawang besar (yg kaler kuning tu)
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 tin button mushroom (nak letak sayur lain pun boleh)
  • 500 gm minced beef/chicken
  • 1 tin tomato puree
  • 1 tin air (sukat guna tin tomato puree tadi)
  • Oregano (Mulan tak letak pun)
  • Sedikit margerine/butter
Mesti u all boleh agak dah cemane nak buat kan... hehe... Let me make a simple instruction to all of you yang berangan nak buat lepas nieh yea..

1. Tumis bawang putih, bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan tomato puree. ( 1 tin)
3. Masukkan chicken/ beef (Mulan masukkan daging lumat tu jer)
4. Masukkan button mushroom

Siap... Jangan lupa masukkan garam n perasa tambahan yang anda suka... Pasta pulak cuma rebus bersama sedikit minyak... Taknak kasi melekat pasta nya...

Sedikit salasilah dan asal usul Pasta/ Spaghetti...


Pasta adalah makanan olahan yang digunakan pada masakan Italia, dibuat dari campurantepung terigu, air, telur, dan garam yang membentuk adonan yang bisa dibentuk menjadi berbagai variasi ukuran dan bentuk. Pasta dijadikan berbagai hidangan setelah dimasak dengan cara direbus. Di Indonesia, jenis pasta yang populer misalnya spageti, makaroni danlasagna.

Dalam bahasa Inggris, pasta adalah sebutan untuk berbagai jenis masakan dengan bahan utama salah satu jenis pasta yang diberi bumbu dan saus. Pasta berasal dari bahasa Italia"pasta alimentare" yang berarti adonan bahan makanan. Dalam arti luas, "pasta" bisa berarti semua adonan seperti adonan roti, pastry, atau cake. Dalam bahasa Italia, pasta yang berarti bahan makanan seperti mi disebut pastasciutta.



Sila lah tengok spaghetti Mulan Maseirra yang agak messy itu yea... Bersepah mak...















 nota kaki : maaf sekiranya gambar kurang cantik... Supposed i ambik masa sebelum masak bersama bahan2 nya tapi apakan daya, daya untuk makan spaghetti dengan kadar segera lebih kuat medan magnetnya...

Sunday, July 15, 2012

Mulan Maseirra Jual Biskut Raya 2012

Assalamualaikum wbt...

Meh tengok catalog biskut raya 2012 nieh... Semua ini adalah hak Astana Jentayu Sdn Bhd... 13 tahun experience dalam bidang cookies nieh... Bukan Mulan Maseirra yang buat yea...

So, nak dekat Raya ni Mulan ambik peluang jual biskut raya... Rasa memang sedap... Mulan Maseirra memang tak suka makan biskut raya oke... Tapi bila makan biskut Astana Jentayu nie, Mulan asyik berulang je makan...

Cuba dulu baru tau... ;-)




Mocha Delight -RM30- 50 biji and above
Balang besar... Sila lihat picture attachment







Beligium Choc Chip







Almond Chocolate Chip - HOT SALE




Royale Cappuchino - HOT SALE



Tart Nenas - RM28 

Tart Nenas in baking



Cheezy Cheese- RM30




London cookies...










nota kaki : Royale Cappucino n Almond Cookies were the HOT SALE so far... Pick yourself at my place is recommended... No courier service provided... Tak berani nanti pecah ke, hancur ke biskut Mulan Maseirra yang kena... huhu


Wednesday, July 11, 2012

Happy birthday to En Mat

Assalamualaikum wbt...

Minggu lepas birthday Abg Mat, my colleague birthday... maafla hakak lambat hapdate gambo, hakak kan bz ngalahkan PM.... hehe...

Happy birthday to you... Happy Birthday to you... Happy birthday to Abg Mat Salleh... Happy birthday to you...

May Allah bless you and family... Semoga dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki... Diberikan kesihatan yang baik...







Pandan cake layer puding





yummy.... 





tengah wish kot nie... tunduk ajer... 




sebelah tu wife Abg Mat, Kak Rock....



Kami baru lepas nyanyi nieh... X sabar nak melantak... 

Wednesday, July 4, 2012

Banana Boat PD Part III

Assalamualaikum wbt...

Last entry for PD Vacation...

pagi...
 seawal 8 pagi kami dah terjun ke dalam pool nie.... siap main hi-slide... main bola n all...
x dapat nak capture banyak picture sebab sibuk main air... Mulan Maseirra pantang jumpa air okeh... 


capture lagi before terjun ke dasar pool... 

bagi yang nak tempah bilik di Tiara Beach Resort boleh call no ni ... 06 662 8888
Tiara Beach ni banyak sangat room... So, dun worry about room okeh... Meh tengok keseluruhan pool dia...

pict a

pict b...

pict a n pict b Mulan Maseirra took from google...pool dia memang Mulan Maseirra boleh bagi 4/5 la... Cuma accomodation kureng sket... 





tengahari

Apa pulak makanan kat bawah nie?

 lepas penat main kat pool sampai pukul 11am, mula la perut berkeroncong dan kami gerak ke pantai pulak untuk lunch... Ni antara juadahnya... Ikan Masak Asam Pedas... Ikan yang kami pilih Jenahak dan Pari... 


 Lazat kot... Asam Pedas Melaka / Nogori style...


kerabu mangga penambah selera...  


ulam-ulaman untuk kesihatan...  ditambah dengan sambal belacan pulak... 


ayam bakar/ roasted chicken... seekor...  


petang... 

dah habis bab makan, kami ke mula bukak khemah dan ambik angin petang... bentang tikar, rileks2 di tepi pantai gitu... sambil-sambil tunggu geng-geng lain datang untuk mandi pantai pulak...

aleya dah siap posing dalam khemah... 


 nampak banana boat tu? kami 10 orang naik banana boat rm100 per trip... 
Pengalaman naik banana boat toksah cerita la babe... Best sangat n penat sangat... apa buat kau penat Mulan Maseirra? Sebab kena mengayuh kaki n tangan untuk naik semula ke atas banana boat tu selepas diterbalikkan... Perasaan diterbalikkan tu pun best jugak... Tenggelam di dalam air then in 2 seconds dah float semula ke atas sebab ada life jacket.... 

Bab nak panjat ke atas banana boat tu la masalah bagi kitorang berbontot besar kemain nie... Dahla 4 kali diterbalikkan u know... Requested by them la... Geng-geng laki... Eeeeee... geram kat geng lelaki nie especially suami Mulan Maseirra yang agak ganas dan menunjukkan scene Extreme masa naik banana boat tu... 

Pantai Teluk Kemang pun rasanya dah cantik sekarang... Jauh lebih bersih dari dulu... Thumbs up...

Nota kaki : sehingga ke hari ini iaitu Khamis Mulan Maseirra masih sakit kaki n tangan... Lenguh babe... Malam tadi terus demam sampai hari ini... Adusss... 

Tp pengalaman g PD kali ini tak mengecewakan la... Sebab most of us sangat ENJOYED... 



Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...