JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Monday, February 28, 2011

Langkah Langkah Memeriksa Payudara Sendiri

ni kesinambungan My auntie yang kena Breast Cancer yang I ceritakan sebelum nie... Jadi eloklah kita mencegah sebelum terlambat kan... Prevent is better than cure rite..


Langkah 1: Berdirilah di depan cermin dengan bahu tegak dan tangan lurus di samping pinggang. Lihat kedua payudara Anda:
  • Apakah ukuran, bentuk dan warnanya seperti biasa?
  • Apakah ada distorsi bentuk atau pembengkakan?
Sila berjumpa doktor jika ada :
  • Lekukan, kerutan atau tonjolan di kulit
  • Puting susu berubah posisi atau masuk ke dalam
  • Warna kemerahan, pucat, meradang atau membengkak


Langkah 2: Angkat kedua tangan Anda dan lihat apakah ada perubahan yang sama.




Langkah 3: Tekan dengan lembut putting susu Anda dengan jari dan ibu jari. Lihat apakah ada benda cair yang keluar.









Langkah 4: Selanjutnya, sambil tidur berbaring, rasakan kedua payudara Anda dengan meraba payudara kanan dengan tangan kiri, dan payudara kiri dengan tangan kanan. Tekan secara mantap namun lembut dengan jari-jari yang rata dan saling merapat.
Lakukan perabaan dari atas ke bawah, sisi ke sisi dari dada bagian atas sampai ke perut bagian atas dan dari ketiak sampai lekukan tengah di antara kedua payudara.
Ikuti satu pola untuk memastikan seluruh bagian payudara Anda terperiksa. Anda bisa memulai dari puting susu, lalu melingkar melebar seperti obat nyamuk ke bagian luar payudara. Anda juga bisa mengambil pola seperti orang mengepel lantai, dari atas ke bawah atau kiri ke kanan dengan tarikan lurus-lurus. Mulai dengan rabaan lembut, lalu tekan lebih keras pada bagian yang perlu diperiksa jaringannya sampai ke dalam.

Langkah 5: Terakhir, rasakan payudara Anda ketika duduk dan berdiri. Banyak wanita yang merasa lebih peka ketika payudara mereka basah dan licin. Anda bisa mencoba melakukannya sewaktu sedang mandi. Lakukan gerakan yang sama dengan langkah 4.




*sorilah dalam versi Indon pun ada... CP jer dari website ini.....

Berjaga2 lah dengan Kanser Payudara

last day, hubby n me went to Putrajaya Hospital to visit my auntie.. Mak long Umi Kalsom... She`s having a major operation for removing a lump due to Breast Cancer.. Takutnyer dengar.. Actually she`s already done her operation on last Friday but the news coming up to me is quite late as they can`t contact me... Why they can`t contact me??? Because I`ve change my phone number... huhu...

My lovely sis yang call me up n told bout it... Okey, what`s make me interest to story this kind of desease is because of my 'mak long' journey during her life... If u want to know my auntie nieh is very very very very very dietry person... sangat menjaga pemakanannya... Sangat sangat sangat sangat pantang dalam makanan... She`s very active, going to exercise 2,3 times a week cenggitu lah... Mesti ajak pak long I g exercise every week... N even she`s an instructor for aerobic class... So, u oll can image how`s her life is kan???

Semalam I pergi rasa wowww... dia sangat tabah... Masa we all pergi dia tengah nak sembahyang Asar... Rasa cam org tak sakit pulak... Dahla bag (ape ke nama beg yang dok tergantung tu bila patient lepas wat operation tu) tu dok masih tergantung lg, belum bukak lagi...  She`s already 50 plus plus... tapi sangat cergas dan kuat... Kalo tak manakan leh jadi instructor senamrobik kan... N tengok dia rasa cam org sihat ajer, cam tak sakit ape2... begitu tabahnya dia...

N selalunya kalo org lepas wat operation nie akan duduk terlentang kat atas katil kan... My auntie ni tak... Dia gerak2 kan lengan kanan dia ke depan ke belakang berulang2 kali...

N she`s not a calang2 person lah... Dia ni entah orang ke berapa dalam Kementerian Kesihatan gitu... Pangkat Matron dah... Ketua Pengarah Jururawat pun dtg tengok dia...

Okey, bukan yang itu yang nak saya ceritakan tp macam mana orang yang sebegitu menjaga kesihatannya boleh mendapat kanser? Kalo diikutkan history keluarga takde sesiapa pun di kalangan ahli keluarganya yang ada kanser payudara nie...

Kalo dibaca artikel2 mengenai kanser pun tidak diketahui kanser itu berpunca dari apa dan dari mana... So, kanser ni akan serang sesiapa sahaja... Kalo yang tak jaga kesihatan tu lagi lah agaknya chances untuk mendapat kanser tu tinggi... So, kanser ni tak pilih orang, muda atau tua, sihat atau aktif... Cancer can choose anyone to be a victim...

u oll boleh pergi ke sini untuk ketahui mengenai kanser payudara... lebih2 lagi kita kaum perempuan nie kena jagalah...

untuk post/entry seterusnya I akan bagitahu langkah langkah memeriksa payudara kiter... (kiter lah kalo reader pempuan kan... kalo lelaki leh buat kat isteri anda)... mesti isteri lagi sayang lepas nieh... ;-)

Saturday, February 26, 2011

Akhirnya Siti Sarah dan Shuib (Sepah) Selamat diijabkabulkan




 gitu lah sekitar majlis pernikahan mereka... Semoga berbahagia hingga akhir hayat,,,, aminn

Thursday, February 24, 2011

The world’s largest breast implants are size 38KKK

Wudda breast....


Dats two bowling balls under her shirt! 


Jom baca --->


Sheyla Hershey is a 28-year-old Brazilian model who lives in Houston. Sheyla has had over 18 separate plastic surgeries, but her major claim to fame took place last year when she upgraded her cup size to KKK! (a rather unfortunate size name). 


Before the procedure, Hershey’s breasts were only 34FFF (that’s a full gallon of silicone!) last May, so she decided to go under the knife once more because, well...that’s what she does. Unfortunately for her, Texas law limits the amount of silicone a person can put in their body (too much of it CAN kill you), so what did Sheyla do? Why, she returned home to Brazil to have the surgery done there, of course! 


As it turns out, the Texas law was enacted for a reason. After ballooning her bosom, Sheyla suffered severe staph and strep infections for months. This led to the removal of all FOUR of her implants, and nearly led to a mastectomy! 

Sheyla is not phased, however - she plans to allow her body to heal for about three months, and then she expects to risk her life once more by having the KKK implants replaced. Her reasoning? “
You have to stay two years to keep a world record. I only stayed three months because of my infection.” 



p/s : disebabkan nak kejarkan World Record`s, she getting suffer for couple month... wudda gross

Wednesday, February 23, 2011

Tutorial Buat Icon di Tajuk Entri

Hi all...


Okey, u oll nampak tak shining love kat sebelah atas nieh? okey, untuk buat icon di Tajuk Entri boleh ikut cara nie key...


1- Masuk Design -> edit html


cari kod ini :


h3.post-title {
  margin: 0;
  font: $(post.title.font);
}

kemudian gantikan kod tu dengan kod di bawah nie:


h3.post-title {
background:url(url image) no-repeat; 
padding-left:40px; 
padding-top:30px;
line-height:1.4em; 
  margin: 0;
  font: $(post.title.font);
}

preview dulu untuk pastikan working ke tak...
kemudian SAVE...


note : url image tu u oll boleh gantikan dengan gambar yang berkenan di hati u oll... Kalo cam tak berapa sesuai boleh adjust pada tulisan kuning di atas... Letakkan nombor yang sesuai k... Try n error...

kalo u oll nak gambar love macam emasriee punya blog boleh CP jer link di bawah nie :


h3.post-title {
background:url(http://dl6.glitter-graphics.net/pub/134/134546jbuktdurc1.gif) no-repeat; 
padding-left:40px; 
padding-top:30px;
line-height:1.4em; 
  margin: 0;
  font: $(post.title.font);
}










semoga berjaya... kalo tak boleh sila komen ek... sila2 komen.... ;-)

Agak2 buleh ke aku wat page tutorial?

Hi dear all...

Rasa nak wat tutorial tab lak dalam blog nieh... Sebab apa nak buat?

Rasa teringin n jeles sangat tengok blog2 member yang sangat comey gitu...

Amacam u oll? Tapi kena tambahkan lagi ilmu di dada nie dulu... Kena banyak search... Itu bisa diatur... I akan usahakan... Insyaallah...

Doakan i berjaya buat yerk... ciayok2...


Jelik dengan orang yang IQ rendah

Semua orang tau ber'fb' kan srkg... Tempat kita bersosial dan berjumpa dengan member2 baru dan lama kan... tapi ada satu benda yang buat aku tak berapa suka.... 

Aku jelik dengan perangai manusia yang berfikiran sempit dan aku boleh katakan yang IQ dia pun rendah... LOW IQ...

Sebab apa low IQ? Kita boleh menilai seseorang tu sama ada dia betul2 matang atau pun sengaja mengada2 nak show off diri sendiri... Nak kata tak matang takkan lah kot... dah nak masuk angka 3 gitu... Mustahil lah tak matang lagi... Anak pun dah ada pulak tu kan... (ni macam aku mengata seseorang jer?)....

Fb dah jadi tempat untuk menunjukkan ke 'Low IQ' an dia tue... Caner nak wat ek?
Lantaklah kan...

Her/his life is nothing to do with my life....

Cuma jelik sangat2....

Aku meluat sungguh la dengan org sebegini... Kalo dah Low IQ tu sampai bebila lah Low IQ....

wudda foollllll.......


p/s : kekadang terpk apa lah manusia sebegini dapat bila berperangai cenggitu kan... dia dapat aper? 
cer citer cer citer.....


whateva...

Tuesday, February 22, 2011

Nak check blog working tak?

hi dear all...

malam nie nak wat tutorial untuk 'check blog/website working ke tak?'.... atau blog kita broken dan disebabkan oleh apa? 

untuk ketahui nya, click link tersebut... http://ismyblogworking.com/...

Alhamdulillah my blog emasriee.blogspot is ok...... Everything juz fine... Like as a 'juz a story of life'.... seperti yang di attach di bawah nie.... tq all..


Wudda dishhh!!

Aku baru ajer lepas makan malam wif hubby... Ape kaitannya wuddadish ngan dinner?

Kalo u oll nak tau disebabkan gambar di bawah lah aku terlompat2 sambil memanggil ' 'help help help'.... 'tulun tulun tulun'.......

Kenapa ngan sambil belacan nieH???Jom baca...

Sedang aku cuba menyiapkan dinner(dinner ke? atau supper dah kot), tibe2 terpercik pulak cili masuk dalam mata... .... hhahhaa... 

Aku tumbuk sambal belacan sebenarnya... Hadddoiii(gaya Johan RL)... sakitmya bukan main lagi... pedih... dengan terlolong2 lah aku panggil hubby aku... dia cakap bukak tutup buka tutup mata tue... Aku masuk bilik air n buat banyak2 kali... Hubby aku take over ayam goreng kat dapur....



Skrg ni rasa pedih lagi... Cubalah korang bayangkan sambil makan nasi terasa 2 kepedihan... 

1- pedih mata akibat terpecik cili masa tumbuk sambal belacan
2- pedih ulser bila makan sambal belacan.


Dua2 kesalahan sambal belacan... So, the conclussion is sambal belacan bersalah lah.... hehe... 

 gambar nie takla macam mat gebu yang gebu geban tue... snap pun hp jer.. ;-)

3 menu jer malam nie... pajeri terung+ayam goreng + 
sambal belacan(again n again)

Layankan ajer....

Monday, February 21, 2011

Worth it ke Heartbeat nieh?

Kalo u oll perasan sebelum ni I ada post entry mengenai Heartbeat 10 days ago.... Kalo ade yang perasan ok lah, bagi yang tak 'perasan' leh  
click link nieh.... 

Post yang lepas I ada ajar cara2 untuk jana income melalui Heartbeat... Hari ni bila I login Heartbeat I seems so upset dengan earning yang diberi... Click gambar di bawah untuk enlarge pix....


 Upset ke? tak kot... maybe baru lagi... kalo lelamer nt jadiklah cam nuffnang earning (perasan cam eraning Nuffnang banyak sangat)....

At least ade dari telor ayam jer kan... Saper nak bagi check oiiii...

Jom buat gak... Ikut tutorial yang I bagi tue,,, atau click kat sini...
Mana tau rezeki u oll lagi lebih dari I kan... Aminn...


Sakit nyer Ulser

Rasa cam nk nangis cam baby nieh jer...  wuddafish

Apa punca aku kena ulser????

Kalo korang tau sebab apa mesti korang cakap "padan muka"....
Disebabkan apa aku kena ulser?

Actually aku tergigit mulut sendiri... (aihh, makanan tak cukup ke haper sampai mulut pun nak digigitnya..)...
Aku tergigit disebabkan membebel kat 'suami' terchenta....
Dok membebel2 then zappp... tergigit... aduhai... menjerit la.. time tu kat dapur... 
my hubby tanya naper?

Then dengan selambanya aku jawab "tergigit mulut"....

Moral of the story : janganlah dok membebel kat mr somi... kan dah kena... pay CASH terus...
 takyah tunggu lelamer... 


Langkah Pencegahan

Langkah-langkah awal perlu diambil untuk mencegah/menyembuhkan ulser :

* Minum air yang secukupnya dan kurangkan air yang berasid
* Jauhi makanan yang banyak mengandungi rempah
* Letakkan sedikit ais di tempat luka untuk melegakan sakit
* Elakkan daripada tekanan perasaan

Jika ulser mulut anda masih tidak sembuh malah semakin merebak dalam masa kurang dari 3 minggu, anda mesti segera berjumpa doktor kerana mungkin ulser mulut yang lambat sembuh adalah tanda-tanda awal anda sedang menghidap barah mulut. Pemeriksaan lanjut perlu dilakukan apabila ulser yang dialami agak besar saiz dari biasa iaitu lebih 2 mm, ulser berdarah dan tidak sembuh dalam masa 3 minggu. 

Sunday, February 20, 2011

Contest Teka Lirik Lagu

taaadaa...


Asslamualaikum wbt... Since dah tau perkataan 'salam' tak digalakkan lagi untuk menggunakannya so, I make it full wording lah... n nampak lebih sopan kan... ;-)

okey, tadi jalan2 n nampak blog member FT kiter... saper yang tau FT tu taulah.. yang tak tau meh nk g tau... Ft tu ialah kod jawatan kami dalam kerajaan... kan fyna kan... hehe.. 

nama blog kawan kiter tu ialah b.e.l.o.g.f.y.n.a. .... Boleh click untuk sertai contest beliau...

Actually ni 1st time kiter joint contest nieh... (tetibe guna ayat kiter lak, takpela ek...mood kiter arini.. selalunya I, ai atau aku... ubahlah pulak citarasa kan).... Back to the point... 

Bila dah 7 bulan ber'blog' nie, rasa teringin pulak bila tengok blogger2 joint contest yang macam2 ade di alam maya nieh... N hadiah2 yang dorang tawarkan tak kurang hebatnya... Tu yang membuatkan kiter rasa semangat lagi nak joint...


Soalan dia senang je korang... Korang kena teka lirik ni :


Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk menyatakan rasa sakit
Dalam diri



Lagu ape korang rasa? kalo tau jomla joint... kot2 dpt hadiah dari cik fyna kita nieh,,,



ape yang korang kene wat :
1. wat satu entry 'CONTEST TEKA LIRIK LAGU'..copy and paste skali banner kat atas.... (DONE)
2. jadi follower belog nih http://inibelogfyna.blogspot.com (DONE)
3. teka lirik kat atas.jawapan hendakla tepat. (DONE)
4. jawapan yang saya terima adalah sebelum atau pada tarikh tutup (DONE)
5. letak jawapan korang kt comment entri nih..senang saya nak tengok  jawapan.jawapan yang ade kat comment nih saya terime as a jawapan..
selaen tue kene memenuhi syarat yang laen jugak.. (DONE)
6. tag 3 kawan yang laen...hehehe...terpakserela la gamaknye.. (DONE)


-------------------------------------------------------------------------------------


Kalo u oll tengok b.e.l.o.g.f.y.n.a nie mesti korang rasa cemburu... Sebab ape cemburu?? Dia dah ramai follower... Dah 4 angka gitu... Terpikir gak bila lah nak dapat angka 1k tu kan... Kalo rajin cam fyna mesti buleh punya lahhhh... Try harder... Tak caye, jom tengok attachment di bawah nieh... 


the least but not last, kiter nak tag 3 orang kawan kita yang agak2 akan mengambil bahagian dlm contest yang ditawarkan :



Traffic Hari Sabtu...

Assalamualaikum...

Tadi bukak Nuffnang wesite and bila tengok traffic pagi ni aku dah tersenyum sorang2... Alhamdulillah ada peningkatan visitor dari hari ke hari...

Bila aku fikir2 balik kenapa traffic hari Satu tu tinggi? Jawapannya ialah aku kerap memberikan post/entry yang mungkin agak kontroversi n membuatkan orang nak baca... Salah satunya ialah earning Churp Churp...

Memang besar betul pengaruh Churp Churp nie lebih2 lagi bila ada perkataan earning... Inilah yang buat orang nak kejar n nak tengok... "how to make a money"....

Kalo orang2 Otai tengok mesti dorang cakap...."alah, baru sikit jer tu"... tapi bagi aku dah cukup besar rahmat dapat visitor yang banyak camtu... hampir 2 kali ganda dari hari biasa... N it`s good for new blogger like me... New ke? dah 6/7 bulan dah kot... whatever it is I`m happy with this result...

Baru aku faham, bila kita selalu memberikan entry yang kerap akan meningkatkan kebarangkalian visitor mengunjung ke blog kita...

Sebelum ni aku hanya memberikan post bila ada cerita2 best atau ada benda yang nak dikongsikan sahaja... Tapi sekarang aku rasa aku perlu cari bahan yang lebih menarik dan info yang berguna untuk pembaca semua...

Jom tengok traffik emasriee Sabtu lepas... ade naek sikit lorrr...
okeylah kan...

6 to go 1000...ops 100


Ramal Junction ABC

Assalamualaikum....

Sebelum tidur, I nak post lah satu (1) entry...

 
Last nite we go out with a few members of family and having a dinner together at Ramal Junction...

Makan macam2... Sizzling Yee Mee, Peknga (orang Kedah panggil peknga, kalo dalam bahasa Melayu panggil Lempeng, Nasi Lemak Ayam Berempah, Yong Tau Foo, Char Keow Teow, Satay dan yang paling special ialah ABC nya... Air Batu Campur.... Memang marvelous lah makcik ni buat... 

yummy 



satay ni sedap gak









Saturday, February 19, 2011

Traffic Nuffnang

Assalamualaikum...

Tadi sajer jer bukak website nuffnang and so unbelievable bila tengok analytic nie... Sebab kalo hari biasa tak kisah tapi ni hari Sabtu.... Sabtu n ahad biasanya tak ramai blogger yang merayap2 di alam maya nieh... Hari sabtu dorang merayap2 di alam nyata...

For beginner blogger like me, the ranking given was so crucial and I need to thank to all for visit me... Disebabkan topic Churp Churp lah orang menyinggah... tq Churp2 too...



Jom joint Churp Churp

Burung burung kecil dah men'churp churp'.... 
Alhamdulillah, ade lah sedikit earning,,, 
W/sikit saper nak bagi kan... Jom try...

baru jer joint nieh... ;)

Friday, February 18, 2011

My First Time Senamrobik

What a Supercalifragilisticexpialidocious lah!!!!... Last night me with one friend go to Aerobic Class at Puchong Intan.... That`s our first time trying the aerobic dance.... For beginner, it was hard to cope as we have to learn not few steps but quite many steps... Never go to attend this kind of classes for my entire life...Otak lembap sama tu lembap sket nak cope kot... haha...

 Peace...

What`s make me to coming here is "one of the instructor is my aunty"... She already mentioned me a couple of month ago but I have no friends to go with... n alhamdulillah, lastly I found someone interest to joint this class.. Actually we have set 4 of us go together last nite but 2 of them can`t make it occur to
"malas n tak larat"..... Tak dapek den nak nolong kalo ade 'M' tu kan...

The aerobic classes for me is good for my health... It takes 1 hour non stop aerobic but with 2 or 3 time 
(take 5)...  For thirty minutes dance, I can feel the sweat splash on my skin... Tabik spring to instructor... So expert and the movement is so smooth not like us yang macam kera kena belacan... hehe... 

Anyway I really enjoy and I will come again next week just for walk-in member... Walk-in member juz pay RM5 only... So worth it lorrr.... I can`t make a registered member as I`m afraid to carry out the fully commitment as part-timer student...

Taknak la kejar semua, nanti yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran... kan....

Friend of mine


the pink one is my instructor... Others two are existing member yang dah lama n expert


Thursday, February 17, 2011

Nak Tau No fon Friends di Facebook?

Salam....

Key,nak tau tak cara nak dapatkan no telefon kawan2 facebook kita?

Key, dapatkan no telefon rakan facebook anda semudah ini :
1) Log in facebook
2) klik link..
http://www.facebook.com/friends/edit/?sk=phonebook 
3) Lihat hasilnya!
Selamat mencuba...
 
 

Supercalifragilisticexpialidocious.... Cuba Sebut

Supercalifragilisticexpialidocious with 34 letters,  that was in the song with the same title in the 1964 Disney musical film Mary Poppins. The song was written by the Sherman Brothers, and sung by Julie Andrews and Dick Van Dyke.
Word Supercalifragilisticexpialidocious ni adalah gabungan

super- "above", cali- "beauty", fragilistic- "delicate",
expiali- "to atone", and docious- "educable", 

dengan membawa maksud

"Atoning for educability through delicate beauty."

Ayat ni aku dah pernah dengar masa Form 1 or 2... Ni akibat aku berkawan baik ngan Pahzai n Izza Kalzom.. Nama member aku nie... Dorang nie more expertize on everything... Seems everything they know... Aku ni tak berapa tau sangat... Maybe culture dorang membesar berbeza ngan aku yang agak kekampungan gitu...  

Dan disebabkan itulah aku tau ayat nie... They told me how to spell this word... 


Bila aku berjalan2 last day and found somebody blog yang letak word Supercalifragilisticexpialidocious di heading bar nya... Tapi malangnya aku dah tak jumpa cari nama blognya... Next time kalo jumpa aku akan tag....

Entah kenapa lately suka ngan word2 yang agak odd nie... So strange n weird... Tapi bagus jugak untuk pemahaman diri sendiri to know a such lovely "word" from other county all over the world kan...



jom nyanyi Supercalifragilisticexpialidocious




Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...