JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Tuesday, August 7, 2012

Kucing Munchkin

Assalamualaikum wbt...

Since Mulan berniaga di Cheras Downtown, adalah booth berhampiran yang menjual binatang seperti Sugar Glider, Guinea Pig, Memerang, Iguana dan lain-lain... Tiap-tiap malam booth diorang menjadi tumpuan ramai bila semua yang datang nak tengok Sugar Glider... Kalah booth kami yang jual Baju-baju nieh... So, malam tu rupanya ahli-ahli komuniti diorang nieh ada bawak Kucing jenis Munchkin... Nak tau tak kucing ni macam mana? Jom review kat bawah nie...



Munchkin adalah baka kucing yang dicipta oleh mutasi genetik yang terjadi secara semula jadi yang menyebabkan kucing dengan kaki yang luar biasa pendek. Walau bagaimanapun, kaki kucing ini tidak mengganggu kebolehan mereka berjalan dan melompat.


Baka
Munchkins adalah kucing yang berlaku secara semulajadi, dengan kaki pendek yang luar biasa yang disebabkan oleh gen dominan autosom.


Sejarah

Kucing berkaki pendek telah didokumenkan beberapa kali di seluruh dunia sejak 1940-an. Satu laporan British veterinar pada tahun 1944 mencatatkan empat generasi kucing berkaki pendek yang sihat yang tidak sama dengan kucing biasa. Ini selaras semasa Perang Dunia Kedua kucing ini telah hilang tetapi telah dikesan berada di Rusia pada tahun 1956 dan Amerika Syarikat pada tahun 1970-an. Di Rusia kucing ini di panggil Stalingrad Kangaroo kucing.



Ciri-ciri
Munchkin secara umumnya digambarkan sebagai kucing yang comel, suka bermain, berorientasikan dan pintar. Kaki mereka yang pendek tidak menjejaskan kebolehan mereka untuk berlari atau melompat. Mereka dikenali kerana bersifat yakin & sukakan cabaran.


Munchkin yang mempunyai ciri-ciri yang sama dengan kucing biasa. Ia adalah kucing kecil dan bersaiz sederhana. Kucing jantan Munchkins biasanya berat di antara 6 hingga 9 paun (kg 3-4) dan biasanya lebih besar daripada kucing betina Munchkin, yang lazimnya mempunyai berat di antara 4-8 pound. Kaki belakang kucing Munchkin lebih panjang daripada kaki depan. Menurut Animal Planet show Cats 101, Terdapat tiga jenis kaki kucing Munchkins iaitu standard, super-short, and rug hugger.




Ia juga mempunyai pelbagai jenis bulu iaitu Long Hair, Semi Long Hair dan Short Hair.


* u all lehla google yea pasal Munchkin nie... 









Ni kucing Munchkin yang Mulan pegang... Kaki pendek... Tuan dia panggil Ketot... 



Alolo... Cam holding baby... 




Ambik ko... Sangat baik n jinak... 




Berpelukan we all u know... Best pegang dia.. Teringin pulak nak adopt kucing... huhu



















3 comments:

  1. i'm cat lover too.. Salam Aidilfitri! Buat para blogger di luar sana!! Jom join contest ini! 3 pemenang bertuah akan mendapat duit raya EDISI TERHAD sampul wajah saya!!;) Klik http://www.aimisyahirah.com/2012/08/contest-nak-duit-raya-cik-misya.html untuk maklumat lanjut.

    ReplyDelete
  2. aimi : me to... suka ngan kucing yg gebu geban...

    ReplyDelete
  3. mbak ..... punya munskin...........? harga berapa..........? tolong sms harganya dan lokasinya dmn...? 085646615111

    ReplyDelete

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...