JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Friday, January 21, 2011

Aku Kena Kayap... Sakit nye lah...

Hai all... salamz...



Lamer tak update blog... Yelah mana taknya ai MC almost 2 weeks akibat kena serangan KAYAP...


U all tau apa tu KAYAP??? Dalam English they called HERPER ZOSTER....


Nak cerita sikitla camaner leh I kena penyakit nieh... Agak seram sikitla story nie bg sesaper yg takut ngan penyakit cenggini...


At the beginning I rasa something dalam perut... Sakit cam ade sesuatu... Nak kata I pregnant rasanya tak sebab my period baru ajer habis... I pegila klinik n doc tak dapat detect itu KAYAP... Sebab takde sign paper kat badan lagi masa tue... I pergi ari Jumaat... Doc cakap ade melecet kat dalam perut I... hurmm.... Oklah I balik umah sakit nie tak hilang2 gak sampaila hari Sabtu ade keluar benda ganjil kat bawah perut kiri I... Hurmmmm... Apa pulak nieh???


My hubby tgk n dia cakap "ni KAYAP nieh"... Ahhhh??? Apa KAYAp tue?? tak pernah seumur hidup kena penyakit cenggini n my family pun tak pernah kena so I taktau la rupanya...



N masa hari jumaat after see doc I rasa sakit sangat kat bahagian sebelah kiri badan... Dari paha hingga ke leher termasuk tangan kiri... Aduhai, sakit apelah nie kan... Naper sakit sebelah kiri ajer... Kanan tak pulak...



Hinggalah hari Ahad KAYAP I tu dah merebak ke bahagian kiri perut hingga ke belakang... Bila dah suspect memang KAYAP, hubby bawak I pergi klinik lagi... Nak ambik ubat KAYAp pulak... Doc bagi cream and ubat nama Decluvir and Acluvir... Gitulah namanya lebih kurang... Cream yg diberi tu rasanya tak sesuai sebab KAYAP merebak lagi banyak hingga ke belakang pinggang dah... What can I do...?? Oh God,,, sakitnya bukan main lagi...


Malam tu jugak my hubby bawak g jumpa makcik yang pandai berubat KAYAP... I pernah dengar KAYAP nie kena g KAYAP Specialist...(Means Rawatan tradisional lah tu).... Nasib baik ade makcik kat area Puchong jugak yang pandai berubat KAYAP nie... Dia nak putik nangka, bedak sejuk n air putih...


Cara dia : Putik nangka dikunyah hinggan menjadi butir2 halus dan disembur ke tempat yang kena KAYAP tue.... My hubby lah yang wat semua nie....(Malam tu jugak g cari putik nangka... Seb baik sedara ade tanam pokok nangka).... Lepas dah kering semburan putik nangka+air liur hubby tu disapukan pulak bedak sejuk ke tempat KAYAp tue....


Alhamdulillah lepas berubat dengan makcik tu, KAYAP I dah tak merebak dah... 24 jam kena letak bedak sejuk.... Cuma nak tunggu dia kering la ambik masa sikit.... dalam 10 hari gitu...


Walaupun cara tradisional digunakan, I tetap g klinik kerajaan...Yelah nak ambik MC sama... 8 hari MC tue... Tak pernah hayat MC sepanjang tempoh tue... Ubat dari klinik kesihatan I makan plus bedak sejuk dr makcik bomoh tue... Ubat kayap dari klinik kesihatan doktor bagi ubat antibiotik, ubat kayap n ubat sapu... I tak guna pun ubat sapu tu cuma letak bedak sejuk ajer...


Alhamdulillah, KAYAP I tak pecah... Dia kecut terus dan berkuping cam luka tu ajer... My friend pernah kena and dia cakap punyalah seksa sebab KAYAP nya pecah... Dia berubat cara moden n tak berkesan... Last2 pergi rawatan tradisional jugak...

So, rasionalnya pergi lah jumpa pakar KAYAP jika terkena penyakit nie... Jangan harapkan ubat doktor sahaja... I pernah dengar kalo untuk merawat KAYAP kena jumpa Specialist KAYAP( kaedah tradisional)...


Jangan tunggu lama2 sebab penyakit ni amat bahaya.. Dia menyerang saraf kita dan kemungkinan ambik masa berminggu malah berbulan untuk sembuh sepenuhnya... I pun tak sepenuhnya sembuh benonya nie... w/pun dah kering n kuping2 tu dah nak tercabut...


U all doakan saya k... Tq,,,

19 comments:

  1. Lupa nak cakap makan kena pantang... Yang gatal2 tak leh makan... Some more takleh goreng2...Sama ada orang yg kena KAYAP tu atau orang lain...

    ReplyDelete
  2. semoga cepat smbuh...sy pnah kene kayap skali..tp da lupa cara nk ubatknnye..

    ReplyDelete
  3. sebenarnya dah kering skrg... skrg dlm proses gatal2...
    ayie : u rasa apa2 tak kt dlm perut skrg? kesan dari kayap? atau da ok semua...

    coz dari cerita member I, dia still rasa sakit2 kat dlm perut w/pun almost 2 tahun lepas kena... bahaya sungguh...

    ReplyDelete
  4. natra : tu lah kesian kan... tetibe kena... nasibla... hehe..

    ReplyDelete
  5. boleh tau tak mana berubat kayap kat puchong tu..tunang i naik jugak..klu kat kg tau la..tp kat kl ni xtau lak

    ReplyDelete
  6. kat kg sri aman... kalo u nak details boleh email kat I yea... www.emasyok@gmail.com

    ReplyDelete
  7. ooo...kurap bunga mcm mana..ada ubat x.hhehhe

    ReplyDelete
  8. kurap bunga? alamak... tak tau la cemaner... try google...

    ReplyDelete
  9. Nenek da sebulan kene kayap ular,luka luaran da sembuh..tp dia still mengadu sakit kat dlm..ni memang normal ke?

    ReplyDelete
  10. sakit klu kene kat paha,sbb skrg ne i pun tgh kene bende tu..nak2 juge hinggap kat kite!!

    ReplyDelete
  11. Kt segambut pun ada makcik tu pandai ubat kayap...tp guna air mineral je

    ReplyDelete
  12. awak... boleh beri no contact tempat awak g merawat kayap di puchong tu? atau ade sesape yg ade no contact tempat2 len yg boleh rawat kayap secara traditional?

    ReplyDelete
  13. putik nangka tu buah nangka yang belum jadi buah,,, kira baby nangka la...

    ReplyDelete
  14. Ada sape2 yg tahu org yg bleh ubatkan area johor bahru

    ReplyDelete
  15. dga kate sape yg kne kayap ni kne cari janda kwen bujang..btol k?

    ReplyDelete
  16. Salam hormat.Setiap penyakit pasti ada penawarnya.Syukur kpd Allah penawar kayap sudah ditemui.Sudah ramai yang sembuh dengan izinNya.Dapatkan rawatan lanjut di Pusat Rawatan Fitrah Healthcare Centre Gombak. 019 6676236-Dr Wan sedia membantu.

    ReplyDelete

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...