JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Wednesday, October 31, 2012

Ikan Jeruk Simple dan Sedap

Assalamualaikum wbt...

Weekend lepas adik Mulan bertunang... So,Mulan mintak mother in law buat Ikan Jeruk... Mostly orang Alor Star tau apa itu ikan jeruk... Ikan Jeruk ni memang sedap u oll... Sedap semua rempah ratus ada dimasukkan... Meh tengok resipi dan cara pembuatannya... :)




bahan-bahannya ialah :

A .
ikan (recommended kembung) - digoreng

B.
bahan tumis :
bawang kecil, bawang putih  - dimayang halus
daun kari - sesuka hati

C.
bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas - dimayang halus (tengok dalam gambar kat bawah ni)
lada hitam - agak2 la yea
serai - dipotong kecil-kecil
kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga - agak-agak tengok ikan.. jangan banyak sangat nanti pahit... cuma nak naikkan bau jer...
cili besar - potong besar-besar  dan belah tengah

garam dan Haji Noh Motor dan perasa yang dibenarkan.

Cara - cara nya :

1. Ikan digoreng.
2. Tumis bahan B sehingga naik bau dan garing sedikit...
3. Masukkan cuka dan air
4. Masukkan bahan-bahan C... Kacau sehingga menggelegak...
5. Masukkan Bahan A dan biarkan seminit dua.. Biar dia sebati...

Siap... Boleh dihidangkan...





goreng ikan goreng sebanyak mana yang suka.... 
carian google







 tumis kan bawang putih, bawang kecil dan daun kari bersama.... 






 masak hingga garing... 





then masukkan cuka + air ... air untuk buat kuah... cuka agak-agakla nak letak... jangan banyak sangat... mak mentua Mulan letak 2 botol cuka untuk anggaran 12kg ikan... nak guna cuka apa pun tak apa asalkan halal... 
cuka dari google... 






 ni bahan C yang dimayang halus...






gambar zoom in... close up...






 inilah hasilnya... Ikan Jeruk




Zoom in... 




nota kaki : ini baru makanan... gambar tunang adik nanti akan diupload kemudian... :)


No comments:

Post a Comment

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...