JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Tuesday, May 3, 2011

10 Wonders Yang Akan Hilang Part 2

ni kesinambungan Part 1... siapa yang belum baca Part 1 boleh click sini...

5.Madagascar

 Lebih daripada 80 peratus flora dan fauna yang dijumpai di Madagascar tiada di mana-mana tempat lagi pada Bumi. Ia terjadi hasil daripada berjuta-juta tahun pengasingan  the Indian Ocean dari Afrika.

Ancaman: Jika tiada sebarang langkah dilakukan bagi menyelamatkan pulau keempat terbesar di dunia ini, hutan-hutannya akan hilang dalam 35 tahun akan datang.. Ekosistem hutan sedang dimusnahkan oleh pembalakan, pebakaran ladang-ladang , dan pencerobohan hasil hutan20 spesies haiwan terancam di Madagascar berada dalam keadaan bahaya. Walaupun terdapat mergastua simpanan, mereka tidak besar (menduduki lima peratus sahaja pulau). Dipercayai banyak lagi haiwan yang tidak pernah dijumpai direkod. Kemungkinan haiwan-haiwan ini akan pupus sebelum sempat direkodkan... 

 

6.The Maldives

 

Negara yang terancam dengan terumbu karang dan endangered fish—like the giant Napolean wrasse, leopard shark, and some 250 manta rays (most with wingspans of 10 feet).

 
Ancaman: Beberapa ahli-ahli sains menawarkan banyak harapan untuk Maldives—negara terendah dunia—jika pemanasan global terus larut topi-topi ais dan menaikkan aras laut. 1,190 pulau-pulau kecilnya dan atolls (200 di telah didiami) terselerak merentasi the Indian Ocean dan meningkat lapan kaki di atas paras laut. Dalam 2008, Presiden Maldives mengumumkan kerajaan akan mula membeli tanah di negara-negara lain, termasuk India,  rumah-rumah akan datang untuk warganegara dipindahkan oleh peningkatan paras air. 

 

atoll = pulau yang dot dot cam polka dot kat atas tue... santek betoll laa... patutla orang kaya sumer nak pergi Maldives kan.. baru ku tahu...

 

 

 

7.The Poles

 sangat cumel ini polar bear.. rasa cam nak peluk-peluk jer u..

 

The natural phenomena here are unique and inspiring: towering icebergs, Aurora Borealis, and majestic animals (penguins, polar bears, whales).

The Threat: The Woods Hole Oceanographic Institute, the world's largest non-profit ocean research group, has predicted that 80 percent of the emperor penguin population of Antarctica will be lost, and the rest in danger of extinction, if global warming continues. In the Arctic, the polar bear is also endangered by the steady loss of sea ice (which has decreased 3 percent per decade since the 1970s). As sea ice disappears at the poles, so do entire ecosystems: the phytoplankton that grows under ice sheets feeds zooplankton and small crustaceans like krill, which are on the food chain for fish, seals, whales, polar bears and penguins. Studies predict that with continued warming, within 20-40 years, no ice will form in Antarctica.

Mulan malas nak translate... u all baca lah sendiri key..

 

 

 

 

8.Rajasthan, Ranthambore

 Satu daripada tempat-tempat terbaik di dunia melihat harimau.

Ancaman: Populasi harimau telah jatuh sehingga 3,200 ekor yang mana separuh daripadanya terletak di India. Jika usaha-usaha keras tidak dibendung, kucing besar boleh jadi pupus dalam hayat kita—mungkin dalam 6 tahun akan datang

(Bandingkan nombor ini bagi 100,000 harimau yang tinggal di India dalam 1900 dan anda dapat melihat betapa secara drastik ia telah berubah dalam masa dua abad.) Habitat mereka telah dikurangkan 93 peratus. Dianggarkan seekor harimau dibunuh dalam satu hari untuk digunakan dalam ubat tradisional Cina.

 sian kat kucing besar nieh...kot kot anak cucu kita dah tak dapat tengok rimau...kita pun cakapla kat anak kite "dah takde nak zaman kamu kucing besar nie... zaman mak ade lagi, tu pun mak tengok kat ZOO Negara tu haa"...

 

 

 

 

9.The TahuamanĂș Rainforest

 

Parrots and macaws feed off of the world's largest salt lick. They share this pristine wonderland with endangered creatures like giant armadillos, ocelots, jaguars, and giant otters.

The Threat: This magnificent rain forest in Peru's Madre de Dios region holds some of the last old-growth stands of mahogany in South America. But illegal logging is depleting the rainforest—and the U.S. is responsible for buying 80 percent of the mahogany. A single tree can create as much as $1 million worth of furniture. Loggers build roads, allowing farmers and hunters to enter, further crowding the indigenous people and destroying the delicate ecosystem. In nearby areas, gold mining has released mercury into the air and water.

 

yang ni u all baca sendiri... sebab banyak sangat bahasa saintifiknya.. Mulan letih nak tengok kamus..




10.The Yangtze River Basin

 

Exotic creatures like giant pandas, dwarf blue sheep, Yangtze finless porpoises, and Siberian cranes call this region home—along with some 400 million people.

The Threat: It's too early to know the exact impact of the creation of China's massive, $24 billion Three Gorges Dam, but many, including the Chinese government, have acknowledged that the Yangtze Basin region is in danger of losing its most distinctive marine and animal life. Deforestation has occurred from clearing land for displaced farmers, and the reservoir has flooded villages, farms, factories, and mines, adding to the Yangtze River's existing pollution from shipping, industry, agriculture and raw sewage. Landslides have also happened, and seismologists wonder if the water pressure above two fault lines might result in a disastrous earthquake.

 

ni pun korang translate lah sendiri ek... aku dah maleh... ngantok pon ado... cam Mulan taktau u all sumer speakang speakang nie takde hal lah kan... sumer credit BI... hekhek...

 

nota kaki : semoga ape yang Mulan sampaikan nieh menjadi teladan n sebagai info yang u all boleh ambik n letak dalam paler hotak u all... apa yang baik kita jadikan sempadan apa yang buruk tu u all lah jugak yang buat kan... hehe... sesamalah kita jaga bumi kita yea semoga anak cucu cicit kita kenal apa itu burung, rimau, ayam, ulat bulu, tenuk, dugong, cipan dll... cipan ade ke wehh??? huhu... apekah nama saintifiknya??? 

big smile from me Mulan Maseirra... 

No comments:

Post a Comment

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...