JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Monday, July 16, 2012

Spaghetti Bolognese

Assalamualaikum wbt....

Dah lama tak makan spaghetti benonye... Of course spaghetti ni  bukan makanan Malaysia...Tapi spaghetti dah jadi rutin n makanan kegemaran among Malaysians... Termasukla Mulan Maseirra yang kuat jugak darah Italy ni dan gemarinya... Perasan yang amat dahsyat di situ....

Actually adik Mulan bertandang ke rumah minggu lepas... Jadi, dengan ringan tulangnya Mulan Masierra dan rajinnya membeli bahan-bahan membuat spaghetti di pasar raya berdekatan... Bila ramai orang di rumah barulah ada semangat nak memasak dengan jayanya...

Jadi dengan gigihnya Mulan ambik masa 30-40 minit ajer untuk memasak... Masak spaghetti ni semudah ABC jer tau... Seriously said...

  • 1 pack spaghetti (jenis lain pun boleh, ikut kesukaan contohnya fettucine)
  • 2 labu bawang besar (yg kaler kuning tu)
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 tin button mushroom (nak letak sayur lain pun boleh)
  • 500 gm minced beef/chicken
  • 1 tin tomato puree
  • 1 tin air (sukat guna tin tomato puree tadi)
  • Oregano (Mulan tak letak pun)
  • Sedikit margerine/butter
Mesti u all boleh agak dah cemane nak buat kan... hehe... Let me make a simple instruction to all of you yang berangan nak buat lepas nieh yea..

1. Tumis bawang putih, bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan tomato puree. ( 1 tin)
3. Masukkan chicken/ beef (Mulan masukkan daging lumat tu jer)
4. Masukkan button mushroom

Siap... Jangan lupa masukkan garam n perasa tambahan yang anda suka... Pasta pulak cuma rebus bersama sedikit minyak... Taknak kasi melekat pasta nya...

Sedikit salasilah dan asal usul Pasta/ Spaghetti...


Pasta adalah makanan olahan yang digunakan pada masakan Italia, dibuat dari campurantepung terigu, air, telur, dan garam yang membentuk adonan yang bisa dibentuk menjadi berbagai variasi ukuran dan bentuk. Pasta dijadikan berbagai hidangan setelah dimasak dengan cara direbus. Di Indonesia, jenis pasta yang populer misalnya spageti, makaroni danlasagna.

Dalam bahasa Inggris, pasta adalah sebutan untuk berbagai jenis masakan dengan bahan utama salah satu jenis pasta yang diberi bumbu dan saus. Pasta berasal dari bahasa Italia"pasta alimentare" yang berarti adonan bahan makanan. Dalam arti luas, "pasta" bisa berarti semua adonan seperti adonan roti, pastry, atau cake. Dalam bahasa Italia, pasta yang berarti bahan makanan seperti mi disebut pastasciutta.



Sila lah tengok spaghetti Mulan Maseirra yang agak messy itu yea... Bersepah mak...















 nota kaki : maaf sekiranya gambar kurang cantik... Supposed i ambik masa sebelum masak bersama bahan2 nya tapi apakan daya, daya untuk makan spaghetti dengan kadar segera lebih kuat medan magnetnya...

No comments:

Post a Comment

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...