JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Wednesday, November 7, 2012

Ketam Besar Masak Sambal

Assalamualaikum wbt...

Boleh tak u all kirakan harga 1kg Ketam + 2 kilo ikan kembung berapa harganya? Agak-agak la... Raya Puasa lepas suami Mulan beli dua jenis lauk pauk ini dengan harga hanya RM20... Woiiii.. kat mana tempat yang murah ni siot...??? hehe... Kat mana lagi... Kat kampung suami tercinta la... Kuala Kedah... Ikan, sotong, ketam, udang semua freshhhhhhhh giler.... Baru naik je kot....

U all bayangkan... Sekilo ikan kembung baru naik RM4.00/kg... Ikan semalam Rm2.00/kg... Tak giler ko nak pilih... Yang semalam pun still ok babe...

Bagi Mulan Maseirra yang agak jakun dengan harga super murah ni tentu akan memborong dengan banyak... Malangnya suamiku tidak membawa ku bersama untuk memborong ikan-ikan tersebut... Kebetulan hari hujan so suami jadi runner naik motor g beli kat Kuala Kedah yang jauhnya hanya 5km... So, pasrah jelah tak dapat shopping ikan SUPER MURAH tersebut...

Sesampai je rumah, siang ikan-ikan dan ketam tersebut dan letak dalam fridge selama seminggu sebelum ketam ready untuk dibuat sambal...Nyum nyum...



 ada 3 element warna di setiap gambar... layankan jer... 
ketam-ketam masih posing aksi yang sama... tiada kelainan...




di setiap gambar ada lagu...  
ketam posing senget sikit... wah, cunnn...




aksi dari atas... semua tunduk malu... 
 ready to cook... belum siang lagi daaa... 




sambal ketam is ready untuk dimasukkan ke dalam mulut masing-masing...
juadah Mulan pada hari tersebut... petaiiiiiii... love it... 




Resipi Sambal Ketam :

Bahan A.
Ketam - disiang 

Bahan B. (semua ini diblender sekali)
3-5 ulas bawang merah
2-4 ulas bawang putih
minyak masak - 2 sudu besar
cili kering (ikut kepedasan masing2) - direbus dan toskan air nya
belacan - besar ibu jari

C.
Garam / Gula dan Perasa yang Dibenarkan
Sos Tiram - 2 sudu besar
Sos Cili - 2 sudu besar

Cara-caranya :

1. Tumiskan Bahan B sehingga naik bau dan pecah minyak... Masak lama sikit supaya cili betul-betul masak... Tambahkan air sikit supaya tak hangit... 

2 .Masukkan Bahan C satu persatu dan kacau... Ikut citarasa masing-masing... 

3. Masukkan ketam. Masukkan bawang/ tomato di akhir masakan... (optional)

4. Agak-agak ketam dah masak boleh angkat... Jangan biarkan lama nanti isi ketam akan kecut...

5. Dah boleh hidang... Taburkan daun sup dan daun bawang sebagai hiasan...

6. Apa tunggu lagi... Jom serang... 


Tq sudi baca.... wink wink.... ;)














No comments:

Post a Comment

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...