JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Monday, March 18, 2013

Ikan Cencaru Sambal Simple

Assalamualaikum wbt...

Bila dah duduk sorang-sorang tanpa suami di sisi, maka diri ini tidaklah rajin sangat nak memasak makanan sedap-sedap... Kalau boleh satu lauk pun dah mencukupi... Mesti ada yang tertanya-tanya "mana suami awak?" Suami saya outstation... So kena tinggal lah jawabnya...

Kebetulan my sister in law datang ke rumah... Mostly every week dia akan bertandang ke rumah... Bila dah ada orang kat rumah, so Mulan ada lah semangat nak memasak... hehe... Kalau tak, sanggup makan nasi dengan ikan bilis atau telur dadar jer... Letak cabai sikit... yummeh...

So, last week on Saturday, I masak la Ikan Cencaru Masak Sambal... Buat kering-kering...

Senang dan simple...

Bahan-bahan :

Ikan Cencaru  - digoreng

Cili kering *
Bawang putih dan Bawang Merah *
Halia * - besar ibu jari - ibu jari tangan tau... jangan ibu jari kaki pulak,,, muahaha
Asam gelugor / Asam Keping - 2 keping
Garam - secukup rasa
Serbuk Perasa / MSG (Pak Aji) - secukup rasa
Gula - setengah sudu

*blender sekali

Cara-cara

Bawang Putih dan Bawang Merah tu Mulan buat separate... Buat untuk menumis dan blender... Yang blender tu sikit jer... Sebab nanti tak pecah minyak sangat... Dan sambal akan cepat garing sebab ada bawang... So nak bagi manis sikit sambal tu, Mulan blender dengan bawang merah dalam seulas jer...
Petua dari my mum...


1. Tumis bawang merah dan bawang kecil
2. Masukkan cili kering yang telah dimasak dan diblender dengan bawang merah (seulas) dan halia  tadi.
3. Masak hingga pecah minyak.
4. Masukkan Asam Keping
5. Tambah air sedikit dan masak hingga kering
6. Masukkan garam dan gula.


Simple Sambal Made by me... 






















No comments:

Post a Comment

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...