JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Tuesday, March 19, 2013

Ikan Patin Masak Tempoyak Derhaka

Assalamualaikum wbt...

Post last 2 weeks... hehe... Baru nak update...

Saya minta cikgu belikan Ikan Patin ni kat Raub... Kebetulan, cikgu nie selalu balik kampung... Balik tengok bini... Kesian kannn kena berulang KL - Raub 3 kali seminggu... So, saya ambik kesempatan la mengirim... Saya kirim 2 ekor ikan patin... Lagipun cikgu ni beli Ikan Patin dibela di dalam air sungai yang mengalir... Memang tak rasa hanyir... Kalau di bandar nie, dibela dalam kolam... So, kalo beli ikan patin yang siap dimasak tu "kau" boleh rasa hanyirnya sehingga esok... Tak lalu den...

Resipi campak-campak jugak...

Bahan-bahan nya ialah :

Ikan Patin - bersih kan dengan asam jawa...

Bawang Putih -3-4 ulas *
Bawang Merah 2 ulas  * (bab ni saya derhaka sebab tok guru tak letak pun)
Kunyit Hidup  - sebesar ibu jari tangan, kalau tak kuning tambah ajer serbuk kunyit *
Cili Padi -ikut kepedasan masing-masing *
Serai 2-3 batang dititik
Asam Gelugor 2-3 keping
Tempoyak -secukup rasa
Garam dan Serbuk Perasa

Cara-Cara.

1. Tumbuk bahan bertanda *
2. Masukkan air di dalam periuk. Jangan banyak sangat... Agak-agak cukup untuk Ikan Patin tenggelam sikit...
3. Masukkan bahan bertanda *
4. Agak-agak mendidih masukkan Ikan Patin.
5. Masukkan juga Tempoyak bersama. Asam gelugor dan serai juga boleh masukkan.
6. Masukkan garam dan serbuk perasa.
7. Masak sehingga 20 minit... Jangan kacau sangat takut ikan hancur.

- Saya suka maasak lama sebab nanti minyak ikan patin tu keluar dan nampak cantik.








No comments:

Post a Comment

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...