JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Friday, November 25, 2011

Pengeluaran KWSP untuk Kakitangan Kerajaan Bertaraf Pencen

Assalamualaikum wbt...

Wah, gitu panjangnya title hari ini...

Since Mulan one of the pencarum KWSP yang layak membuat pengeluaran berikutan 3 tahun berkhidmat dan memilih Skim Berpencen jadi Mulan pun mula lah google pasal jumlah pengeluaran yang akan Mulan dapat... Hurmm... banyak ke?? Huhu...

Demi wang, Mulan menggagahkan (gagah ke suka?) diri ke KWSP belakang Tesco, Puchong Jumaat lepas... Parking dia best, tak sesak dan banyak tempat kosong lagi... KWSP nieh memang baru sangat pun buka... Susun atur dalaman pejabat KWSP ni pun cantik... Selesa sangat... Yang penting kakak "kaunter pertanyaan" tu manis dengan senyuman... So, Mulan double excited dan suka... hehe...

Tengahari Mulan ambik borang dan petang terus submit... Dia cuma nak salinan Kad Pengenalan, salinan Tawaran ke Jawatan Tetap, salinan Pengesahan Jawatan dan salinan Skim Taraf Berpencen.. Dan paling penting kita kena tengok dalam slip gaji kita tu dah takde lagi potongan KWSP... Means dah clear kat bahagian Potongan... (kecuali lah potongan angkasa kita tu yang super banyak kan)... Huhu...

Okey, melalui hasil pencarian google rata-rata mengatakan kita akan dapat 45% untuk caruman selepas bekerja dengan kerajaan. 55% kerajaan akan ambil... Caruman semasa kerja dengan swasta, kita akan dapat 100%.

Wah,betul ke 100? Kalau 100% memang Mulan suka sangat lah... Tak sia-sia kerja dengan Motorola n Telekom Malaysia dolu-dolu.... Tapi Motorola kot yang banyak menyumbang kepada caruman yang lumayan setiap bulan... Mana taknya dolu bujang n suka sangat buat OT... keh keh...

Abang "kaunter" yang entertain Mulan tu cakap nanti dia akan bagi surat dan proses pengeluaran ambik masa selewat-lewatnya 2 minggu... Just wait n see jelah yea...

19 comments:

  1. salam, nak tanya surat pengesahan drpd ketua jabatan perlu ke ?

    ReplyDelete
  2. tq atas maklumat yang di beri

    ReplyDelete
  3. hi anonymous : awak pergi je mana-mana cawangan KWSP then nanti pegawai tu akan minta awak sediakan dokumen yang diperlukan.... then, x sampai seminggu camtu dah boleh dapat duit awak...

    ReplyDelete
  4. 45% drpd jumlah akaun 1 + akaun 2 ke mulan?

    ReplyDelete
  5. tak pasti la awak akaun 1 @ akaun 2... kena tanya kwsp yang tu...

    ReplyDelete
  6. Mulan, nanti org kwsp akan call kita ke bgtau jumlah yang kita dapat n pengiraannya?? Mcm mane nak tau pengiraan tu tul or x??

    ReplyDelete
  7. anonymous : Mulan sendiri request untuk kira anggaran yang Mulan akan dapat. Tapi cam tak leh caya jer pegawai tu kira.. Dia kira silap... Dia anggarkan rm14k tapi Mulan dapat 22k.. hurmm.. rasanya ada calculation lain yang KWSP buat...

    ReplyDelete
  8. SALAM SAYA NAK BAWAK KELUAR SUMA AKAUN 1 DAN 2 SAYA SKINM BERPENCEN

    ReplyDelete
  9. mulan, brapa hari masa yg kwsp ambil untk byr pada kite?

    ReplyDelete
  10. Within 10 days camtu jer KWSP akan bayar pada kita... Jika borang lengkap dan tiada masalah...

    ReplyDelete
  11. ayt dlm blog ni lebih kurang je dgn blog yg sy bru baca td. ade sikit je yg ubah. tq for info ya!

    ReplyDelete
  12. yang ini kah?


    http://everybodylies3.blogspot.com/2012/10/pengeluaran-kwsp-untuk-kakitangan.html

    owh maaf yea... saya tak copy paste dari blog orang lain... saya dah pun inform dia mengenai hal nie... kepada pembaca semua sila tengok tarikh saya create entry ini...

    p/s : kalo ye pun nak copy paste, agak2 la... ini semua sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, Mulan Maseirra

      Maafkan saya ye.. Saya edit, kalau ada yang still sama tu, bgtau ye, ;) Saya dah pun creditkan blog awk.

      Untuk makluman, dari awal lagi sy dah cakap. Info-info semua di'GOOGLE. Makanya, semua maklumat tu...dapat dari google dan salah satunya dari belog awk.

      Maafkan saya lagi sekali. Kalau perkara ini menjadi isu.

      p/s : kalo ye pun nak copy paste, agak2 la... ini semua sama... ( bukan semua sama )

      Maaf sekali lagi.
      Thankyou.

      Delete
    2. ok... saya pun tak perasan sebenarnya... ada pembaca yang feedback... anyway, u boleh la edit sikit supaya org tak keliru... :)

      Delete
  13. aku blank lg ler...ade org ckp kene bg salinan pay slip yg dah xpotong lg kwsp.sbb takut nnt masih ade lg pemotongan kwsp bulan berikutnyer.camne plak tu,cer terangkan skit cik mulan kite..

    ReplyDelete
  14. maknanya leh keluarkn wlupun bkn utk beli rumah n len?

    ReplyDelete
  15. Kenapa kwn sy yg hntr borang pengeluaran kwsp pd hari yg sama dah dpt selepas 4 hari bekerja? Saya punya smpi sekarang x dpt..kenapa ye? Sbb ada mslh ke? Ape yg perlu sy buat?

    ReplyDelete
  16. sori yer nk interrupt ckit..kwsp boleh di keluarkan wlpn belum clear potongan dalam payslip.cuma nya kita akan buat 2 kali keje jer sb kene keluarkan baki tu.tapi kalu xkeluarkan pon xde mslh..kalu blum dpt selepas 2 minngu dari tarikh mohon kene kol kwsp balik la.

    ReplyDelete
  17. saya punya dah 2 minggu belum keluar lagi... uhmmmm

    ReplyDelete

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...