JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Wednesday, August 11, 2010

Insuran oh Insuran...

Saper dah ambik insuran??? Raise ur hand....
Bagusla saper dah ambik insuran kannn... Saper yg lom ambik n berkemampuan bawak2 la ambik...

Bukan apa... Untuk diri kita jugak... Simpanan kita di hari tua... Even kalau ditakdirkan kita tak sakit apa2 semasa hayat dan kita membayar wang insuran setiap bulan, kita masih dikira beruntung kerana wang itu dikira simpanan kita... Yelah, lebih baik menabung kan sehari RM5 sehari daripada kita shopping.. Aku bukan ckp u oll tp diri sendiri cz aku pun kaki boros...

N tujuan aku cerita pasal Insuran nieh bukan untuk lobi insuran yang aku masuk nieh... Cuma nak jadikan panduan aku dan kawan2 yang lain betapa pentingnya insuran....

Saper tak kenal ngan Prudential kannn.... Kena mintak komisyen ngan Prudential nieh...

Sebenarnya tak kisah mana2 insuran company pun yang kita apply... Cumanya kena tengok orang yang lead kita tu camaner... How caring they all to us when we a confirmed have any desease??? How they calm us and show us the next steps to take either in hospital or after discharge ???

Memang menggelabah la aku bila doc sahkan my hubby kena batu karang... My hubby sports orangnya... Yelah, kalo dah nak jadi memang kena jugakla... No excuse la kann... Taktawla pulak aku kalo my hubby dulu mmg suka tahan kencing... Rasanya tak pun... Entahlah kan...

Wal hal kan, aku nie yang jenis kuat berpenyakit... Asyik demam ajer... Sebulan sekali demam... Sampai hubby aku pun da malas nak layan kalo aku demam... Yelah, selalu sangat kan...

Tup tup my hubby lak yg kena penyakit yang tak diundang nieh... Ape lagi kecut perut lah aku... Tengok die mengerang pun takut... Dia ckp macam orang ikat kuat2 kat bahagian pinggang... Cenggitulah rasanya...

Then masa tu aku teringat my hubby masuk Insuran n aku pun call la agent aku nieh... N luckily kami dpt agent yang bagus... Terangkan ape nk buat sekrang n langkah2 seterusnya sehingga somiku discharge....

N alhamdulillah agent kami tu tak tipu aper yang dikotakan masa melobi kami nak joint insuran dulu... Ape yg dia kata betul2 kami dapat.... Cost my hubby is about RM11k... N we just pay the admission cost RM300 two times... Mana2 Hospital Swasta ade rate admission dia... Cam ritu my hubby masuk Columbia Hospital... Very good and very fast service... N the machine also canggih manggih... Arini sakit n arini jugak terus leh detect ape penyakit... Depends on doc free ke tak laa..

Thefore my hubby is have own business... Susah jugak kalo kena penyakit2 nieh... saper nak bayar kalo tak kerja 2,3 minggu kan... Kalo cam aku yang keja govt nie lainlah.. Gaji on tiap2 bulab... Insurance will pay for mc (mc is just for accident not desease).... N how long u stay at hospital... 1 night RM200 pay for us... N cost for the operation procedure... Bila kira2 my hubby tak payah bayar RM11k tue and untung bout RM600 more...
Ok sangatlah kan...

Moral of the story, tepuk dada tanya selera... N bukan nk mencanang hospital govt tak bagus... U know lah kan... Bila kami fikir2 balik kami rasa beruntung n tak sia2 my agent tu paksa kami masuk dulu.... hahaha... Worth it...

4 comments:

  1. slamat posa..nak tanya sket...Admission fee tu bole claim balik ke?.. Masa admit kt hospital tu lama tak proses dia.. (confirmation form insurans to hospital)..

    ReplyDelete
  2. hi..admission fee memang kena bayar at 1st tp bila kita calculate balik time claim nt melebihi nilai yang kita dah buat bayaran masa admit dulu... sekejap ajer masa nk admit tue...

    ReplyDelete
  3. Yup... kalo kita kerja pon simpanan akan habis untuk emergency... insuran mmg bagus tapi bila dah xkeje camana??? Insuran hya tanggung untuk sakit je erk? Saya ada peluang untuk akak... jika serius untuk dibimbing... ini website kami... http://paripariduit.blogspot.com

    berubah untuk masa depan tersayang adalah bagus...

    ReplyDelete
  4. mmg betul..insuran selain utk nyawa..utk simpanan juga....jadi ambik la insurans...

    ReplyDelete

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...