Bahan2:
- ikan kecil cth ikan kembung, ikan selar kuning
- beberapa ulas bawang merah dan putih dimayang (tumis asing)
- sedikit cuka (3-4 sudu besar)
Rempah
- sedikit halia dan lengkuas(dipotong nipis)
- 2-3 biji bunga lawang dan bunga cengkih
- 1 btg kulit kayu manis
- 2-3 pokok serai (dihiris kecil2)
- 2-3 biji buah pelaga
Cara membuatnya :
1. Gorengkan ikan dan ketepikan...
2. Tumis bawang putih + bawang merah dan ketepikan...
3. Tumis semua rempah2 di atas hingga kuning dan naik bau...
4. Masukkan cuka dan sedikit air...Masukkan ikan dan gaulkan sama rata... Kemudian garam secukup rasa... Akhir masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumis tadi.. Siap untuk dihidang...
p/s: Jeruk ikan ni boleh tahan seminggu... Simpan dalam peti ais... Panaskan bila hendak dihidangkan...
baca resipe je dh terliur...rindu masakan melayu =(
ReplyDeleteidzwan, try la... sure nt buat lagi...
ReplyDelete