JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Wednesday, August 17, 2011

5 Ways To Lose 5 Pounds

Assalamualaikum wbt...


Selamat Berpuasa... Uarghhh pagi tadi tak terbangun sahur... Sedar-sedar dah pukul 6.45am... Adoii...
Takpela takde rezeki... Memang tak masak semalam sebab suami bawak makan kat luar... So, berhajatlah nak sahur roti n milo panas ajer... Tapi hampeh, 2-2 tak jaga... 


Apa yang kita inginkan pada Bulan Ramadhan ini selain dari pahala dan keberkatan puasa yang kita dapat?Mesti nak kurus kan... Sebenarnya memang boleh kurus dengan puasa nieh... Tapi boleh ke kita continue sampai 4-5 bulan straight? Takdo makna nya... 


Mulan nak tunjukkan 5 cara nak kurangkan 5 pounds? Melalui sumber yang boleh dipercayai Mulan translate kan untuk kamu-kamu yea... 


1. Drink more water
Minum air dengan banyak... Penyelidik dari Persatuan Kimia Amerika menunjukkan H20 boleh sebabkan selera makan terbantut... Para pendiet yang mengamalkan selama 12 minggu kehilangan 5 pounds. Bukan itu sahaja manfaat air tapi aqua yang terkandung di dalam air boleh memberikan tenaga kepada kita... Tenaga ini berkeupayaan untuk membakar kalori tambahan jika senaman dilakukan... Para peminat minuman bergas boleh bakar lebih kurang 200 kalori jika digantikan dengan air kosong/bermineral.








2. Say No to a Side of Fries or Potato Chips
Katakan tak nak pada kentang goreng atau potato chips. 1 kajian selama 4 tahun yang dilakukan kentang-kentang ini mengandungi lemak tepu. Bayangkan 1 bungkus kerepek sederhana mempunyai 380 kalori sementara 1 ouns potato chips mempunyai 150 kalori. So, gantikanlah dengan buah-buah dan sayur-sayuran segar yang boleh memberikan tenaga dan paling penting selamatkan dari beratus-ratus kalori... Go girl.. Tapi cekedis-cekedis nilah yang paling kita suka kan???








3.  Cut Down on Added Sugars
Rachel Johnson, RD, PhDseorang professor pemakanan di University of Vermont mengatakan purata rakyat Amerika menambah 475 kalori sehari... Lebih kurang macam Malaysia jugak kot... Jika pengiraan Matematik dilakukan, sebenarnya kita boleh mengelakkan ribuan kalori dalam masa seminggu... Banyak tu babe... Public Health Nutrition juga  menyokong fakta tersebut bila kajian yang dibuat menunjukkan gula adalah faktor utama penambahan berat badan di antara tahun 1977 hingga 2007... Tips untuk beli biskut pulak kau boleh tengok kat label setiap pek bungkusan itu... Tengok perkataan "ose" (biochemical) means "selamat" digunakan... Contohnya sucrose, dextrose, fructose, and maltose, and the word syrup... Perkataan manis hindarkan..








4.Beware of Hidden Calories
Tempat-tempat fast food contohnya seperti McD, Pizza Hut, KFC tu bukan Mulan kata tak boleh pergi tapi hadkan... Ermmm... N jangan tertipu dengan label menu yang diberikan kerana kajian yang dibuat menunjukkan lebih 100-500 hidden kalori yang dimanipulate kan... Tipu lah tu kan...








5. Move More
Berjalan kaki sebanyak 1000 tapak sehari boleh bakarkan kalori kau tau... Yea,berita baik untuk Mulan sebab Mulan jalan kaki je g sekolah... Ehemm... syok-syok... Kalau kau tak suka berjalan, kau boleh jugak buat senaman-senaman lain yang kau suka... Contoh tarian ke, main permainan yang banyak movement atau sukan yang kau suka main... 









nota kaki : 






No comments:

Post a Comment

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...