JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Tuesday, August 9, 2011

Tips Blogging Part 1

Assalamualaikum wbt...


Arini Mulan ada mood nak buat tips blogging... Mulan tak expert mane pun tapi based on my tiny experience, Mulan nk share lah jugak tips-tips yang berguna ni kepada masyarakat di luar sana... tetibe... no no no... kepada blogger yang cute n manis sekalian... 


Blog Mulan pun actually tak ramai pun yang berkunjung setiap hari... Ini adalah akibat sifat yang tidak baik yang ada dalam diri Mulan sendiri yang menguasai seluruh organ badan dan menghalang Mulan untuk hapdate blog... Wink wink...Mulan rasa kekadang blogger lain pun ada masa camni... Ada mood tak best cenggini... Bila mood tak best so habisla bersawang dibuatnya.. Blog tersayang yang jadi mangsa... Sian kan... Nasib kau lah... 


Mari lihat apa yang patut blogger semua buat :


1. Gunakan bahasa kebangsaan yang betul... Jangan sesekali gunakan shortform yang macam budak-budak sekolah tu dok guna... Dialek pun tak usah terlalu dalam sampai orang tak boleh baca... Sebab bukan semua boleh faham apa yang kau tulis tu... 

contoh short form

- itew = itu
- krg = korang
- xnk = tak nak
- kitew = kita
- dye = dia

- korang suka yang mana? saya sayang emak.... rindu sangat pada mak...

- kew rang sukew yg maner? kitew cayunk mak .... rindew ngat kat mak kitew...

rasa-rasa kau lah kan , mane satu yang kau berminat nak baca? tulisan yang Italic (senget) tu ke atau yang tegak berdiri tu?

contoh dialek

Disebabkan kita 1 Malaysia so banyaklah bahasa-bahasa ibunda dari setiap negeri yang kita pertuturkan setiap hari... Contoh negeri di Pantai Timur : Kelantan, Terengganu... Sabah, Sarawak... Utara Malaysia : Perlis, Kedah... Kau budget semua orang boleh faham ke kalau kau tulis macam kat bawah ini...

Kelantan : guano demo tubek male takdi? Kawe dop napok gapo satu pong... 
= Macam kamu keluar malam tadi? Saya tak nampak pun.

Terengganu : kawang nok makang ikang bebanyok malang sak gi...
=Saya nak makan ikan dengan banyak malam nanti.

Kedah : pasai pa hampa ni jadi lagu nie? sat gi aku putaq sat g baru hampa tau... hampa tok sah dok "meghela" sangat noh... cewi hampa nieh... 

Sabah : Bah, pigi la kamu dulu 
= Kamu pergilah dulu.

Sarawak : sik ingat apa maksud ya tapi my daddy salu nyebut dolok-dolok
= tak ingat apa maksudnya tapi ayah selalu menyebutnya dulu

kamek = saya
kitak = engkau
nya = dia
sik = tidak

yang ini baru pasal loghat kau tau... belum lagi kau guna bahasa JAwa, Banjar... Mau terjuling-juling biji mata kau nak faham... hehe... translation untuk bahasa Kedah Mulan tak tau nak translate... even Mulan orang Kedah... Kau carilah sendiri maksud dia eh...



2. Pilih Font yang sesuai dan mudah dibaca. Macam Mulan pilih ini... Kan senang nak baca.. Tak payah lah berkaler-kaler benar word kau tu... Bukannya budak tadika yang nak baca... Mulan tengok ada yang suka font warna-warni pastu siap ada kecik dan besar saiz font nya... Pening wooo nak baca...

contoh :
saya sayang mak saya... Selalu rindu pada masakan mak saya...
saya sayang mak saya... Selalu rindu pada masakan mak saya...      

Yang Mulan tau ayat yang dibesarkan ini dipanggil "stress font"... Penekanan/ ketegasan dalam ayat... 
Ini baru biasa-biasa aje... Actually kita boleh change our post font dekat Design... toksah lah pilih font yang sangat classic... kan ke susah nak baca tu... hadoiii nye pon.... kekadang tu ada gak Mulan tengok ditulisnya senget-senget (Italic)... kau nak ke readers kau senget nanti? boleh teleng kepala readers kau baca tulisan Italic tu...


3. Layout template yang sesuai... Ini yang paling penting... Kalau nak pilih layout pilihlah yang cerah-cerah sikit... Atau kalau kalau kau suka hitam kena lah pandai match n mix colour font and layout template tu... Jangan sampai readers susah nak baca... Kena kontra.. Tak bolehla layout kau pink font kau purple... Terkebil-kebil lah readers kau nanti sudahnya... At last, readers pun malas nak masuk page kau... Kau jugak yang rugi...


4. Bahasa yang digunakan janganlah terlalu biadap... Wah,biadap nyer... Maksudnya tulislah dengan penuh adab dan sopan... Jangan sesekali direct to the point kalau u all marah sangat pun dengan sesiapa... Nanti readers u all pun nyampah nak baca... Dia orang akan kata "wah, syok sendiri lah Mulan nie"... Camtu lah lebih kurang... Jangan sesekali guna word "bodoh, sial dan lain-lain" yang tak baik dalam blog... Blog kita untuk tatapan umum... Jadi, jagalah hati readers anda supaya mereka sayangkan blog anda... N chances for visiting ur blog in other time will be increase in a time... Percayalah...

Mulan sekadar berkongsi ilmu ini... Itupun dari tunjuk blogger tegar yang tak kedekut ilmu nak share sesuatu yang murni untuk tatapan semua... Semua yang baik dtg dari Allah, yang kurang dalam penulisan Mulan adalah dari diri Mulan sendiri...

tq for visit... ;-)







No comments:

Post a Comment

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...