JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Monday, September 12, 2011

Back to 90`s when I take UPSR exam...

Assalamualaikum wbt...

Wah, dah senyap sunyi dah sekolah bila semua ada setengah murid direhatkan buat sementara untuk persediaan UPSR.... Esok UPSR.... Wah, gerun jer dengar... Mulan teringat masa zaman UPSR dulu... Sebelum UPSR tu siap pergi tuisyen kemain... Bukan pergi tuisyen tapi hire cikgu datang ajar kat rumah... Untuk subject Maths... Subject Bahasa Inggeris Mulan pergi rumah cikgu yang tak jauh dari rumah... Mak yang hantar... Jalan kaki ajer... Dalam 250-300m jer kot... Terharu pulak bila ingat dengan susah payahnya mak pegang tangan adik dan jalan kaki untuk bawak anaknya yang satu nie nak menimba ilmu... Abah mana?

Masa tu abah kerja malam ajer... Takde normal shift cam orang lain... Becoz abah Mulan editor untuk sebuah suratkhabar paling popular di abad nie... So, kerjanya start pada waktu malam... Bahan-bahan yang sampai akan ditulis oleh penulis dahulu, kemudian editor ni akan edit untuk satu page untuk buat ia tersusun dan menarik... Kiranya kerja editor nie kerja yang paling last lah dalam kerja penerbitan nie sebelum dicetak....

Bila abah dah takde pada malam hari, maka emaklah yang jadi penjaga yang paling setia untuk Mulan dan adik... Emak hantar dan emak jugalah yang akan terpacak kat depan pintu rumah cikgu pada pukul 10 malam... Maknanya dah habis la tuisyen tue...



Back to UPSR story...

On the day of exam, Mulan masih ingat kena period... Datang bulan lah tue.. Waaaa... darjah 6 tu datang bulan... Kira normal lah kan... Time datang period tue masa subject Bahasa Inggeris... Secara tak langsung ia mengganggu seluruh konsentrasi Mulan untuk menjawab kertas Bahasa Inggeris... Uwaa... Memang rasa tak selesa langsung lah time tue... Period pain lagi... Dah lah takut nak pakai pad... Habis kain batik mak yang jadi mangsa... Lastly my mom find out why her kain is missing... N she knows her daughter now become an anak "dara".... N mak pun mulalah ajar Mulan macam mana nak pakai pad dengan betul... Siap haku pakai terbalik lagi tuh... adoooiiii... hehe... u know y...

Disebabkan ketidakfokusan Mulan pada paper dek kerana darah period yang datang maka Mulan dapat "B" for that subject.... Lain semua A babe... Dulu zaman Mulan 4 subject sahaja... So, I strike only 3A 1B...

Ni pengalaman Mulan masa UPSR dulu... 16 tahun dulu babe... Lama dah... Hurmm...

Moral of the story : Ingat n kenang jasa mak dan ayah anda lebih2 lagi bila melihat mereka bertungkus lumus hantar anak ke tuisyen, kelas tambahan, kelas taekwondo, kelas piano dan apa-apa kelas lah... Semua pengorbanan mereka untuk lihat kita berjaya.... Nak tengok kita gembira dan capai apa yang kita hajati... That`s who am I now with their love... Jadilah orang kan... Alhamdulillah, syukur...

No comments:

Post a Comment

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...