JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Monday, February 28, 2011

Berjaga2 lah dengan Kanser Payudara

last day, hubby n me went to Putrajaya Hospital to visit my auntie.. Mak long Umi Kalsom... She`s having a major operation for removing a lump due to Breast Cancer.. Takutnyer dengar.. Actually she`s already done her operation on last Friday but the news coming up to me is quite late as they can`t contact me... Why they can`t contact me??? Because I`ve change my phone number... huhu...

My lovely sis yang call me up n told bout it... Okey, what`s make me interest to story this kind of desease is because of my 'mak long' journey during her life... If u want to know my auntie nieh is very very very very very dietry person... sangat menjaga pemakanannya... Sangat sangat sangat sangat pantang dalam makanan... She`s very active, going to exercise 2,3 times a week cenggitu lah... Mesti ajak pak long I g exercise every week... N even she`s an instructor for aerobic class... So, u oll can image how`s her life is kan???

Semalam I pergi rasa wowww... dia sangat tabah... Masa we all pergi dia tengah nak sembahyang Asar... Rasa cam org tak sakit pulak... Dahla bag (ape ke nama beg yang dok tergantung tu bila patient lepas wat operation tu) tu dok masih tergantung lg, belum bukak lagi...  She`s already 50 plus plus... tapi sangat cergas dan kuat... Kalo tak manakan leh jadi instructor senamrobik kan... N tengok dia rasa cam org sihat ajer, cam tak sakit ape2... begitu tabahnya dia...

N selalunya kalo org lepas wat operation nie akan duduk terlentang kat atas katil kan... My auntie ni tak... Dia gerak2 kan lengan kanan dia ke depan ke belakang berulang2 kali...

N she`s not a calang2 person lah... Dia ni entah orang ke berapa dalam Kementerian Kesihatan gitu... Pangkat Matron dah... Ketua Pengarah Jururawat pun dtg tengok dia...

Okey, bukan yang itu yang nak saya ceritakan tp macam mana orang yang sebegitu menjaga kesihatannya boleh mendapat kanser? Kalo diikutkan history keluarga takde sesiapa pun di kalangan ahli keluarganya yang ada kanser payudara nie...

Kalo dibaca artikel2 mengenai kanser pun tidak diketahui kanser itu berpunca dari apa dan dari mana... So, kanser ni akan serang sesiapa sahaja... Kalo yang tak jaga kesihatan tu lagi lah agaknya chances untuk mendapat kanser tu tinggi... So, kanser ni tak pilih orang, muda atau tua, sihat atau aktif... Cancer can choose anyone to be a victim...

u oll boleh pergi ke sini untuk ketahui mengenai kanser payudara... lebih2 lagi kita kaum perempuan nie kena jagalah...

untuk post/entry seterusnya I akan bagitahu langkah langkah memeriksa payudara kiter... (kiter lah kalo reader pempuan kan... kalo lelaki leh buat kat isteri anda)... mesti isteri lagi sayang lepas nieh... ;-)

No comments:

Post a Comment

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...