JOM REBUT PELUANG INI

Click To Know Better

SILA BUKA APPLICATION GOOGLE CHROME UNTUK SETTING YANG SEMPURNA. TQ

Quite Interesting

Followers

Thursday, February 10, 2011

Pengalaman Motong Getah

Last weekend hubby and me going back to kampung.. 4 days staying there give me full of meaning and very valuable because we given a chance to 'motong getah' by ourselves...
(motong getah ni orang kedah panggil)..

Pada mulanya my dad tak bagi sebab takut salah toreh nanti pokok mati katanya... huhu... Takpela, hubby and me tak dengar kata n terus menoreh... Akhirnya menjadi juga.. Memang kena ada teknik nak toreh getah nie... Jangan dalam sangat takut nanti tertoreh isi pokok dan akan buatkan pokok tu sakit dan lama2 akan mati....
Best sangat dapat motong getah... hehe...

Sekrg getah kan mahal... sekilo rm7.++ gitu... Jual sekerap jer...
Ada org kampung ai sanggup motong pagi dan petang , dapat kutip 3 hari = RM500.00...
Saper tak nak kan...

Mak abah la yang motong hari2 sejak balik kampung dulu... Actually mula2 tu upah orang then orang tu taknak dah motong getah... So, mak n abah pun belajarla motong... Sejak dari tu dorang motong ajer tiap2 hari... Takde keja nak wat kan... Lagipun pagi ajer dalam 3 jam gitu motong then lepas tu boleh rileks sampai malam... Okeyla dari takde wat ape kan... Kalo tak nt boring lak...

Jom tengok gambo lak... hehe...>>>>






 First of all, kite mesti ada pisau motong pokok getah... :-p

 Mak saya nie... sayang mak saya...

 Pemandangan pokok getah... Ayah saya punya,,, ;-)

  Ni ayah saya... Tengah kusyuk motong tue.. 


                       Tengok susu dah mengalir tue..                      



Getah dah keras... Tarik tarik tarik... Arghhhh.... Sangat pejal.... ;-)


Getah skrap dah beku...


Hubby tunjuk skill... Ada bakat , ada bakat...

Lastly, aku pun wat gak... Beshh,,, berpeluh2 gak taw menoreh nieh... Tengok cam senang an...

 
Pemandangan sekeliling rumah mak...

 My mom sibok menoreh...

Kalau silap toreh akan jadi gini badan pokok getah... Menggerutu... Yakk...

5 comments:

  1. wah terror gak kan? parents saya pun pernah menoreh tp saya tak pandai nak buat .. hehe

    ReplyDelete
  2. buat2 terrer jer tue... penat tp best wak... ;-)

    ReplyDelete
  3. ennachabeyrawr : tenkiu2...(kunun) hehe..

    ReplyDelete
  4. wahhh, i've experience this before. even memenatkan, memang enjoy toreh getah sbnarnyaaa :DD

    ReplyDelete

Jangan lupa komen taw... wink wink
From Mulan Maseirra

Shopping Shopping

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...